Het vlakdekkend archeologisch onderzoek van een terrein van 3325 m2 vindt plaats op een site met complexe stratigrafie. De uitgravingen gebeuren door een kraan met een platte kraanbak tot op het archeologische niveau.
Het plangebied werd in 4 werkputten onderverdeeld zodat elke put een grootte heeft die toelaat een overzichtelijk ruimtelijk beeld over de situatie te scheppen. Alle sporen worden beschreven en ingemeten. Ook de vlakhoogte en maaiveldhoogte worden opgemeten. De sporen worden handmatig gecoupeerd en de doorsnedes beschreven, getekend en gefotografeerd. Eventuele vondsten worden per context apart verzameld. Indien sprake is van vondstconcentraties (crematies, concentraties scherven, vuursteen), worden deze als puntlocaties ingemeten. Metaalvondsten (uitgezonderd spijkers) worden eveneens als puntlocaties ingemeten. Waar wenselijk worden sporen bemonsterd voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Fragiele en/of belangwekkende vondsten worden op de plaats van aantreffen gefotografeerd alvorens gelicht te worden. Profielen en coupes worden op schaal 1:20 getekend. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden op twee vlakken sporen aangetroffen. Daarom dient er tijdens de opgraving overal waar nog colluvium aanwezig is een extra vlak aangelegd te worden aan de top van het colluvium. Waar nog twee lagen colluvium aanwezig zijn, zoals bij de funderingen, zal het vlak aangelegd worden op de tweede en diepste laag colluvium. Het tweede en onderste vlak bevindt zich in de moederbodem.
Tijdens het onderzoek werden vondsten aangetroffen, zowel bij de aanleg van het vlak als in de verschillende sporen. In totaal werden 32 unieke vondstnummers uitgedeeld. De vondsten kunnen onderverdeeld worden in aardewerk, natuursteen, fauna botmateriaal en metaal en werden bestudeerd.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Overbroekstraat - Bosveldstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076314 (geraadpleegd op ).