Naar aanleiding van de opmaak van een herbestemmingsstudie voor de aanvraag van een meerjarenpremie-overeenkomst (MJPO) voor de volledige Sint-Gummarussite in Lier, werd een vooronderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstelling uitgevoerd op het Godshuis Heilig Geesthuis. De opdrachtgever plant een renovatie van de aanwezige gebouwen en onderkeldering van het volledige terrein.
Het archeologisch vooronderzoek bestond uit het registreren van de gemaakte onderzoeksputten in het kader van een stabiliteitsstudie, een landschappelijk bodemonderzoek in de vorm van boringen ter hoogte van de achterliggende gedempte Sint-Pietersvliet, en een proefputtenonderzoek op de binnenplaats.
In het kader van de stabiliteitsstudie werden vier onderzoeksputten gemaakt om de funderingen van de gebouwen van de Heilige Geestsite te analyseren. Deze putten (1x1 m) werden geregistreerd door een archeoloog.
Om de bodemopbouw binnen het achterliggende perceel 70/3B in kaart te brengen en na te gaan of een eventueel overwelfde structuur van de voormalige Sint-Pietersvliet aanwezig is, werden manueel enkele boringen gemaakt. De boringen werden handmatig uitgevoerd met een boor van het type Edelman met een diameter van 7 cm.
Het proefputtenonderzoek omvatte twee werkputten met een totale oppervlakte van 14,1 m². De opgravingsvlakken werden aangelegd met behulp van een kraan op rupsbanden van 10 ton met een gladde graafbak van 1,20 m. Van alle opgravingsvlakken werden overzichtsfoto’s gemaakt. De werkputten en sporen werden ingetekend door middel van een RTS en gedocumenteerd aan de hand van beschrijvingen. Opgravingsvlakken werden gedetecteerd met een metaaldetector van het type C.Scope CS1220XD.