Gebeurtenis

Archeologische opgraving Barrièrestraat

onderzoek van gewervelde diersoorten, palynologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, vlakdekkende opgravingen
ID
1076339
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076339

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van een school en omgevingswerken langs de Barrièrestraat in Sint-Michiels, deelgemeente van Brugge, voerde Raakvlak tussen maart en april 2014 een archeologische opgraving uit.

Het zuidelijk gedeelte van het projectgebied werd vlakdekkend afgegraven. Een vermoedelijke paleogeul ten noorden van het opgravingsvlak werd onderzocht door middel van drie haakse profielen.

De opgraving vond plaats tussen maandag 24 maart en woensdag 16 april 2014.

Het opgravingsvlak was 3.255 m² groot. De grote sleuf werd aangevuld met twee sleuven dwars op het lineair element herkend in het vooronderzoek. De totale oppervlakte bedraagt 3.339 m². Het vlak wordt gegraven door een 20 ton zware kraan op rupsbanden met een 2 m brede, platte kraanbak. Het vlak is aangelegd vlak onder de ploeglaag, bovenop de onverstoorde bodem, tussen 20 en 45 cm diepte ten opzichte van het maaiveld. Verspreid over de sleuven zijn 12 aardkundige profielen aangelegd. 

Tijdens de opgraving zijn verschillende monsters verzameld. Het gaat om 5 houtskoolstalen, 2 pollenbakken en 90 stalen voor fosfaatonderzoek en de zeefstalen van de sporen. Tot aan de publicatie van het conceptrapport zijn een datering van de houtskoolstalen, een waardering van de pollenbakken en een determinatie van visbot gebeurd. Daarnaast zijn een analyse van een pollenbak en het fosfaatonderzoek gepland.

Drie houtskoolstalen zijn weerhouden voor een C14-datering. De stalen stammen uit uiteenlopende sporen: een paalspoor, een gracht en ploegsporen. De resultaten liggen allemaal binnen de overgang tussen de vroege en de volle middeleeuwen. Deze dateringen moeten met enige voorzichtigheid gebruikt worden.

Uit de profielbakken zijn dertig substalen genomen voor bereiding. De genomen substalen hebben een volume van enkele kubieke centimeters. De pollenstalen zijn bereid volgens de standaardmethode van Erdtman. Om een indruk te krijgen van de pollenconcentratie is aan elk staal een vaste hoeveelheid sporen van een wolfsklauwsoort (Lycopodium) toegevoegd.

De pollenstalen zijn geïnventariseerd om tot een selectie voor analyse te kunnen komen. Daarbij is de rijkdom van het materiaal en de aantasting van het pollen genoteerd. Daarnaast is een beeld gevormd van de samenstelling van pollentypen in de stalen waarbij extra aandacht is besteed aan indicatoren voor menselijke activiteit. Bij de inventarisatie is gebruik gemaakt van een doorvallend-lichtmicroscoop en een vergroting van 10x40.

Auteurs: Verwerft, Dieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VERWERFT D., HUYGHE J., ROELENS F., LAMBRECHT G & MIKKELSEN J. H. 2018: Barrièrestraat, Sint-Michiels (Brugge): resultaten van de archeologische opgraving (conceptrapport); Raakvlak, Brugge, 2014/097
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Omvat

Lithische analyse - Barrièrestraat

Barrièrestraat (Brugge)

Heeft als voorganger

Vooronderzoek Barrièrestraat

Barrièrestraat 2 (Brugge)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Barrièrestraat (Brugge)
Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de bouw van een nieuwe school.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Barrièrestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.