Gebeurtenis

Opgraving en werfcontrole Gistelse Steenweg

archeologische opgravingen, controle van werken
ID
1076365
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076365

Beschrijving

Van begin maart tot eind mei 2008, vond een laatste campagne in een lange reeks opgravingen in de buurt plaats naar aanleiding van de geplande nieuwbouw van het rusthuis WZC Fabiola.

In overleg met het OCMW Brugge (bouwheer en huidige gebruiker) werd beslist om onmiddellijk over te gaan tot de opgraving van het terrein zonder voorafgaand proefonderzoek. In samenspraak met de Technische Dienst van het OCMW Brugge werden de op te graven sleuven uitgezet. Hierbij moest rekening worden gehouden met de aanwezigheid van een aantal te behouden bomen en werd de doorgang op het terrein voor voetgangers en fietsers zo lang mogelijk gegarandeerd.

Er werden een zestal sleuven opgegraven met een totale oppervlakte van ca. 2.200m².

Na de afbraak van het WZC Fabiola werd op 10 maart 2009 vastgesteld dat de bouwput reeds te diep was uitgegraven om de aanwezigheid van eventuele sporen te kunnen vaststellen. Toch kon nog vastgesteld worden dat ongeveer de helft van de bouwput ingenomen was door een verstoring. De verstoring bevond zich in het noordwestelijk deel van de put. Er was geen spoor van diepere sporen zoals een waterput. Vermoedelijk is men bij de aanleg van de bouwput tot net onder het niveau van de fundering van het oude gebouw gegaan.

Auteurs: Hillewaert, Bieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: HILLEWAERT B., HUYGHE J. & VAN BESIEN E. 2021: 2008, Gistelse Steenweg, Brugge: Resultaten van de opgraving en werfcontrole, Raakvlak, Brugge, 2008/026 & 2009/070
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving en werfcontrole Gistelse Steenweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076365 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.