Gebeurtenis

Opgraving Olmensesteenweg 21-27

archeologische opgravingen, materiaalstudie, metaaldetectie, erfgoedonderzoek
ID
1076382
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076382

Beschrijving

Tijdens de uitvoering van de opgraving is er niet afgeweken van het vooropgestelde programma van maatregelen en de bepalingen van de code van goede praktijk. Het betreft een zone van circa 3.354 m² . De opgraving is uitgevoerd van maandag 25 tot en met donderdag 28 oktober 2021. Metaaldetectie werd uitgevoerd. 

In totaal werden er vier werkputten aangelegd. Bij het aanleggen van de putten werd er een beperkte bufferruimte voorzien ten opzichte van de perceelsgrenzen. De werkputten werden aangelegd door middel van een rupskraan met een gladde kraanbak van 2 m breed. De teelaarde werd laagsgewijs verdiept tot op het archeologisch leesbaar niveau. In dit geval betrof het één vlak: de top van de C-horizont. Bij het verdiepen van de
teelaarde werd elke laag afgespeurd op eventuele vondsten.

De aangetroffen sporen werden ingekrast in het vlak, gefotografeerd en nadien ingemeten met GPS. Na controle van de veldplannen werden de sporen geregistreerd. Grondsporen werden manueel gecoupeerd, gefotografeerd, ingetekend op schaal 1:20 en uitvoerig beschreven. Na de registratie werden alle grondsporen afgewerkt om eventuele vondsten te verzamelen. Er werden geen machinale coupes gezet.

Vondsten werden per spoor en eventueel per laag ingezameld. Er werd tevens intensief gezocht met een metaaldetector.

Voor het aardkundig gedeelte van het onderzoek werden profielen opgeschaafd, gefotografeerd en ingetekend op schaal 1:20. Ze werden uitvoerig beschreven per (sub)horizont. De profielen werden op het maaiveld ingemeten met XYZ-coördinaten (Lambert 1972).

Tot slot werd na het veldwerk de verzamelde data gedigitaliseerd in vondsten- en sporenlijsten en werd de ingemeten GPS-data verwerkt tot een gedetailleerd en overzichtelijk plan.

Het vondstmateriaal zal bestudeerd worden door materiaalspecialisten. Het opgravingsensemble bestaat uit alle verzamelde en verwerkte data van het onderzoek. De vondsten zullen bewaard worden door de opdrachtgever.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Bronnen

Bron: PEPERMANS J. & VERRIJCKT J. 2022: Ham Olmensesteenweg: Eindrapport van een opgraving ter hoogte van de Olmensesteenweg te Ham, Beerse.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Olmensesteenweg 21 (Ham)
Tijdens de vlakdekkende opgraving te Ham Olmensesteenweg werden er 66 spoornummers uitgedeeld waarvan het merendeel van natuurlijke oorsprong bleek te zijn. Onder de archeologisch relevante sporen bevinden zich een kuil uit de Vroeg-Romeinse tijd, kuilen en greppels uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd en een mogelijke schuttersput uit WO II.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Olmensesteenweg 21-27 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076382 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.