Gebeurtenis

Opgraving Kapellestraat 64

metaaldetectie, radiokoolstofdatering, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1076406
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076406

Beschrijving

Er werden 6 werkputten aangelegd voor een totale oppervlakte van 2939,365 m². De opgravingsvlakken werden aangelegd met behulp van een kraan op rupsbanden van 21 ton met een gladde graafbak van 1.80 m. Van alle opgravingsvlakken werden overzichtsfoto’s gemaakt. De werkputten en sporen werden ingetekend door middel van een GPS van het type Geomax Zenith 25 PRO en gedocumenteerd aan de hand van beschrijvingen.

Opgravingsvlakken werden gedetecteerd met een metaaldetector van het type C.Scope-1220XD.

Indien een spoor zich tegen de putwand bevond, werd het werkputprofiel opgeschoond om de relatie tussen het spoor en de bodemhorizonten te registreren. Sporen-, foto- en vondstenlijsten werden digitaal geregistreerd in het veld. Gebruik makend van een GIS omgeving werden de verzamelde data verwerkt tot een gedetailleerd en overzichtelijk grondplan.

Tijdens de opgraving werden zowel de noordelijke als de zuidelijke advieszone volledig onderzocht, met uitzondering van de oprit langs de oostelijke zijde van de noordelijke advieszone. De contour van de opgegraven zone valt dus zo goed als volledig samen met de contour van de advieszone die afgebakend werd in de Nota (ID15206). Alleen bij de noordelijke zone werd licht afgeweken. Langs de oostzijde van deze zone bevond zich een oprit die nog in gebruik was van het huis naast het plangebied. Deze zone werd dan ook kleiner aangelegd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: De Ketelaere S. & S. Sadones 2022: Eindverslag opgraving Asper, Kapellestraat 64, Gent.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kapellestraat 64 (Gavere)
Bij de opgraving werd een meerfazig erf aangetroffen uit de late ijzertijd en de Romeinse periode.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Kapellestraat 64 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.