Gebeurtenis

Opgraving en berging Spitfire Wittemolenstraat

controle van werken, conservatie, archeologische opgravingen
ID
1076410
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076410

Beschrijving

Op zaterdag 31 augustus 2013 heeft Raakvlak in samenwerking met de Groep Huyghe Decuypere een spitfire geborgen in het Tilleghembos in Sint-Michiels, Brugge. Aan deze opgravingen gingen enkele maanden voorbereidend werk vooraf, samen met de provincie West-Vlaanderen.

De berging begon ’s ochtends door vier archeologen, twee vrijwilligers van Raakvlak, drie leden van DOVO en meer dan dertig leden van de groep Huyghe-Decuypere. De locatie van de opgravingssleuf is gebaseerd op de resultaten van het vooronderzoek. Alle afgegraven grond werd manueel en met metaaldetectors doorzocht. Na het opmeten en fotograferen van de impactcirkel, worden de eerste wrakstukken verzameld. Vervolgens werden die geregistreerd en ging het graven verder. na het vinden van grotere wrakstukken werd opgravingsput uitgebreid om dieper te graven. 

Nadat alle objecten geboren zijn, werd de put gedicht. Na berging zijn de geborgen wrakstukken getransporteerd naar loodsen in Geluveld en Vlamerting. Ze werden eerst met een hogedrukreiniger gespoeld en vervolgens individueel gereinigd en in vier categorieën opgedeeld. 

Auteurs: Galle, Marit; Lambrecht, Griet; Verwerft, Dieter; Roelens, Frederik; Mikkelsen, Jari
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Verwerft D. et al. 2021: Wittemolenstraat, Sint-Michiels (Brugge). Raakvlak, 2018,.Brugge.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Wittemolenstraat (Brugge)
Vliegtuigfragmenten van een spitfire zijn gevonden na metaaldetectie en opgraving in het Tilleghembos.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Opgraving en berging Spitfire Wittemolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076410 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.