Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek geschutstellingen, Duinenstraat, Raversijde

archeologische opgravingen, metaaldetectie
ID
1076415
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076415

Beschrijving

Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van nieuwe fiets- en wandelpaden te Raversijde.

Het plangebied heeft een oppervlakte van ongeveer 2,92 hectare. Het onderzoeksgebied situeert zich op de kustduinen ten zuiden van Oostende binnen het natuurgebied en historisch park ‘Raversyde’.

De werfopvolging werd uitgevoerd in verschillende fasen. Tijdens het onderzoek zijn drie werkputten aangelegd met een totale oppervlakte van ongeveer 0,05 hectare. De opgravingputten zijn onder te verdelen in per fase/zone van de begeleidingswerken binnen het totale onderzoeksgebied.

De eerste fase van het onderzoek verliep op 9 en 12 mei 2017, ter hoogte van de gehuchtstellingen waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een smalspoor heeft gelegen. Na de oorlog werd een ophoging uitgevoerd waardoor een bewaring mogelijk is. Ook recent geofysisch onderzoek heeft aangetoond dat er zich mogelijks nog restanten in de bodem bevinden.

De eerste zone van deze fase vond plaats op het pad dat achter de nog bestaande geschutstellingen van Batterij Aachen loopt. Er werden sporen geregistreerd in twee afzonderlijke werkputten. De eerste werkput was ongeveer 40 meter lang, 2,5 meter tot 5 meter breed en situeerde zich pal achter geschutstellingen 3 en 4. De tweede werkput bevond zich een tiental meter meer naar het zuidwesten, as 15 meter lang en ongeveer 3,5 meter breed.

Auteurs: Eggermont, Shari; Galle, Marit; Verdegem, Simon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VERDEGEM S. 2020: Een archeologische kijk op de kustverdediging in het Natuurpark Raversyde. Ruben Willaert, 117, Brugge.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek geschutstellingen, Duinenstraat, Raversijde [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076415 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.