Gebeurtenis

Archeologische opgraving Tielrode Appelsvoorde

radiokoolstofdatering, archeologische opgravingen
ID
1076426
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076426

Beschrijving

Naar aanleiding van de uitbreiding van een woonzone te Appelsvoorde in Temse (deelgemeente Tielrode) werd in archeologische prospectie met ingreep in de bodem uitgevoerd om het archeologische bodemarchief te evalueren. Omdat het archeologisch potentieel hierdoor hoog bleek te zijn, werd besloten tot een vlakdekkende opgraving van een deel van het terrein, met een oppervlakte van ca. 4500 m².

In eerste instantie werd er gewerkt met twee archeologische vlakken. Het eerste niveau werd aangelegd net onder de verstoorde bouwvoor. De op dit niveau waargenomen sporen werden digitaal opgemeten en steekproefsgewijs gecoupeerd. Hieruit bleek echter dat het merendeel van deze sporen niet van antropogene aard waren. Omdat de B-horizont bovendien in grote mate verstoord was door landbouwactiviteiten en bioturbatie bevonden talrijke archeologische vondsten zich niet meer in situ. Daarom werd er onmiddellijk overgegaan op het aanleggen en registreren van het tweede archeologische vlak, onder de verstoorde horizont. Ook hier werden sporen geregistreerd en handmatig gecoupeerd.

Ten behoeve van een 14C-datering werden bovendien twee stalen geanalyseerd: een houtskoolfragment uit een paalspoor van een mogelijke gebouwplattegrond en een fragment verbrand bot uit een als afvalkuil herbruikte extractiekuil. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: IOED Erfpunt

Bronnen

Bron: LAUWERS, B. 2020: Tielrode - Appelsvoorde 2015: Opgraving, Erfpunt - Cel Onderzoek Rapporten 147, Sint-Niklaas.
Type: literatuur
Datum:


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Appelsvoorde, Gentstraat, Moortelstraat (Temse)
Bij een vlakdekkende archeologische opgraving werden sporen gevonden van een mogelijk woonerf uit de vroege ijzertijd, met name twee mogelijke gebouwplattegronden en afvalkuilen met handgevormd aardewerk.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Tielrode Appelsvoorde [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076426 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.