Gebeurtenis

Werfbegeleiding en opgraving centrum-Markt

in-situbehoud, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, metaaldetectie, controle van werken, archeologische opgravingen
ID
1076427
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076427

Beschrijving

Het onderzoek werd zo goed als mogelijk uitgevoerd volgens de strategie, de methoden en technieken die werden beschreven in het programma van maatregelen in de in akte genomen archeologienota (ID 16493). Deze voorzag een archeologische opgraving ter hoogte van de Sint-Pieters-Bandenkerk, met de aanleg van één vlak tot op de maximale verstoringsdiepte. Binnen het onderzoeksgebied kwam dit neer op een vlak onder de huidige bestrating. Ter hoogte van het nieuwe tracé van de rioleringssleuf en de ingeplande boomkuil diende verder verdiept te worden tot op verstoringsdiepte (incl. een buffer van ca. 30 cm). Hieronder werd een in situ bewaring geadviseerd.

Voor de zone ter hoogte van het pleintje aan de Harmoniestraat-Koerselsesteenweg werd een archeologische werfbegeleiding aanbevolen. Tijdens het onderzoek werd de volledige zone rond de Sint-Pieters-Bandenkerk (ca. 1856 m2) opgegraven. Daarnaast werd ook ca. 42 m² onderzocht aan de hand van een sleuf ter hoogte van het tracé van de rioleringssleuf. Ter plaatse bleek er een wijziging te zijn doorgevoerd over de ingeplande boomkuilen. Deze bleek niet meer op de planning te staan. Deze zone werd dan ook niet onderzocht. De werken ter hoogte van het kruispunt aan de Harmoniestraat-Koerselsesteenweg werden op een later moment zonder voorafgaande melding aan de archeologen uitgevoerd. De uitgraving van deze werken is bijgevolg niet begeleid geweest. 

Buiten het onderzoeksgebied, ter hoogte van het marktplein, werd een toevalsvondst aangetroffen. Deze werd gemeld door DCA nv op 12 maart 2021. Het betrof een waterput. Het spoor werd geregistreerd en ingemeten conform de Code.

Het opgravingsvlak ter hoogte van de zone ronde de Sint-Pieters-Bandenkerk werd aangelegd met een rupskraan van 6 ton met een platte bak van 2 m breed. In eerste instantie werd de bestaande bestrating verwijderd. Daaronder werd een verstoorde laag aangetroffen. De maximale verstoringsdiepte werd al meteen bereikt na het verwijderen van de bestaande bestrating. Ter hoogte van de rioleringssleuf werd verdiept tot op het niveau van de moederbodem. Het aangelegde vlak werd integraal manueel opgeschoond. 

Het opgravingvlak en de sporen werden ingemeten door middel van Leica Viva GPS, met de planimetrie in Lambert coördinaten (ESPG:31370), en de altimetrie ten opzichte van de Tweede Algemene Waterpassing, conform CGP. De opmetingsplannen waren gegeorefereerd en tijdens het veldwerk analoog aanwezig. De veldwerkleider hield de dagrapporten bij. Er werd een fotolijst opgesteld, conform CGP. De sporen werden opgenomen in een sporenlijst opgemaakt conform CGP. Daarnaast werd er ook een vondsten- en stalenlijst opgesteld conform CGP. Door het registreren van vier bodemprofielen kon een beeld gevormd worden van de algemene bodemopbouw.

Op het terrein werden vier sporen aangetroffen: drie situeren zich in de aangelegde rioleringssleuf en betreffen een kelder, een keldervloer en een kelderopvulling. Het vierde spoor omvat de waterput die als toevalsvondst bij de werken op het Marktplein werd aangetroffen. Door zijn ligging buiten het afgebakende onderzoeksgebied en het feit dat het spoor zich op de maximale verstoringsdiepte bevond, werd deze waterput niet verder verdiept en kon het spoor in situ bewaard worden. De andere sporen werden gecoupeerd en geregistreerd conform de CGP. De analoge registratie werd op het terrein uitgevoerd conform CGP. 

Er werden drie vondstnummers uitgeschreven. Twee van deze vondstnummers hebben betrekking op mortelstalen. De andere vondst werd toegekend aan een glazen bierflesje. Deze vondsten werden wegens hun geringe archeologische waarde, na afloop van het onderzoek afgestoten.

Het vlak en elk spoor werden met de metaaldetector onderzocht. Ook de storthopen van de opgraving werden met een metaaldetector onderzocht. Er werd een metaaldetector gebruikt die het volledige spectrum aan archeologische metalen kan detecteren (Garrett ACE400i).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bronnen

Bron: Lees T. & E. Wesemael 2022: ARON rapport 1142 – Eindverslag – Beringen, Markt. Herinrichting centrum, Tongeren.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Markt (Beringen)
Tijdens de opgraving en werfbegeleiding werden vier sporen en drie vondsten aangetroffen. De sporen, waaronder een waterput en een kelder, zijn terug te brengen tot de 18de en 19de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding en opgraving centrum-Markt [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076427 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.