Gebeurtenis

Opgraving Burgemeester Maenhautstraat

radiokoolstofdatering, archeobotanisch onderzoek, landschappelijk bodemonderzoek, anthracologisch onderzoek, fysisch-antropologisch onderzoek, metaaldetectie, archeologische opgravingen
ID
1076461
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076461

Beschrijving

Op een landschappelijk interessante locatie, op de kop van een zandleemrug en de Scheldevallei, plande de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen) een woonverkaveling. In het voorjaar van 2016 voerde Ruben Willlaert bvba in samenwerking met Gate bvba een archeologische opgraving uit.

Tijdens het  vooronderzoek (De Logi & Hoorne in 2014) legde men in 2014 17 proefsleuven aan, met 2 bijkomende zoeksleuven en 5 kijkvensters. Men vond centraal op het terrein talrijke sporen waarvan de oudste uit het laatneolithicum tot vroeg/midden-bronstijd, die is typologisch te interpreteren als gracht van een grafheuvel.

Voorafgaand aan de werken van 2016 werd het onderzoeksgebied opgedeeld in 14 werkputten. Tijdens de werkzaamheden is hiervan enkele malen afgestapt om archeologische structuren in zijn geheel te onderzoeken. Het opgravingsvlak is steeds aangelegd op de top van de weinig verweerde natuurlijke bodem. De aanleg van het archeologisch vlak gebeurde steeds laagsgewijs. Diepte van de verweringshorizont is zoveel mogelijk gevolgd.

Na de aanleg van een sporenvlak zijn alle sporen ingekrast, genummerd en zijn de vlakken en sporen gefotografeerd. Vervolgens zijn de sporen ingemeten en uitvoerig beschreven;

Alle sporen zijn handmatig gecoupeerd met uitzondering van de diepste sporen (de greppels en grachten), die machinaal werden gecoupeerd. Dit gebeurde steeds onder begeleiding van minstens één archeoloog. De tweede archeoloog voerde systematisch metaaldetectie uit.

Auteurs: Van den Dorpel, Carla; Galle, Marit; Beke, Floris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: BEKE F. & VAN DEN DORPEL A.C. 2017: Begravingen uit de Bronstijd, een grafveld uit de Romeinse periode en vroegmiddeleeuwse bewoning. Archeologische opgraving te Lemberge ‘Burgemeester Maenhautstraat’. Ruben Willaert bvba Rapport 101, Brugge.
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Burgemeester Maenhautstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076461 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.