Gebeurtenis

Archeologische opgraving Nederpolder 1-5

onderzoek van gewervelde diersoorten, archeomagnetische datering, muurwerkarcheologie, bouwarcheologisch onderzoek, micromorfologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, palynologisch onderzoek, anthracologisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076469
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076469

Beschrijving

Archeologische opgraving in de keldervertrekken van het 18de-eeuwse Hotel Vanden Meersche in het historische centrum van Gent. De opgraving vond plaats in twee fasen. In de eerste fase werden de eerste twee zones onderzocht, in de tweede fase de derde en vierde zone. De eerste zone betreft de vroeg-20ste-eeuwse kapel. De tweede zone omvat de kelders onder de westelijke woonvleugel van het pand. Deze zone werd opgedeeld in verschillende werkputten. De derde zone, de tuinzone waar beperkte rioleringswerken moesten worden uitgevoerd, werd niet vlakdekkend opgegraven; hier werden de werken enkel archeologisch begeleid. De vierde zone, tenslotte, omvat de kelder onder de zuidoostelijke vleugel, met name het voormalige koetshuis.

Omwille van de complexiteit van het verloop van het onderzoek, gelijktijdig met stabiliseringswerken in de kelders, werden sommige werkputten in zone 2 opgegraven in vakken van 1x1m en werden de sporen en vondsten pas bij de verwerking terug samengesteld. 

Door de grote complexiteit van de meerperiodensite en de grote archeologische en historische relevantie van de sporen en vondsten werden verschillende specialistische onderzoeken uitgevoerd. Het gaat hier om micromorfologisch onderzoek van de Merovingische cultuurlaag, anthracologisch onderzoek van houtskool in de pottenbakkersovens, datering via archeomagnetisme van een van de pottenbakkersoven, radiokoolstofdatering van verschillende houtskoolfragmenten uit verschillende afvalkuilen, archeozoölogisch onderzoek van dierlijke resten, alsook palynologisch onderzoek en zaden- en vruchtenonderzoek van de vulling van de afvalkuilen.

 

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Bradt, Tomas
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: BRADT, T. en WYNS, G. 2020: Archeologische opgraving Gent Nederpolder 1-5 (prov. Oost-Vlaanderen): Basisrapport, Monument Vandekerckhove Rapport 2020/21, Ingelmunster
Type: literatuur
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Nederpolder 1-5 (Gent)
Bij een archeologisch onderzoek in de kelders van het Hotel Vanden Meersche werd een complexe meerperiodensite opgegraven, met sporen en structuren van de Merovingische periode tot en met de 20ste eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Nederpolder 1-5 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076469 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.