Gebeurtenis

Toevalsvondst Voormezelestraat IV

fysisch-antropologisch onderzoek, archeologische opgravingen, toevalsvondsten
ID
1076472
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076472

Beschrijving

Op 18 februari 2016 merkte een wandelaar in de gracht langs de Voormezelestraat in Wijtschate (Heuvelland) menselijke resten op. Deze waren blijkbaar vrijgekomen na het opkuisen van de baangracht. Pas in oktober 2016 werd de politie van het Arrondissement Ieper hierover gecontacteerd. De politie verwittigde Jan Decorte, intergemeentelijk archeoloog van de onroerenderfgoeddienst CO7, die ter plaatse ging op 6 oktober.

Jan Decorte stelde vast dat het schedelfragmenten en een stuk arm van een gesneuvelde betrof. Na de vaststelling werden de vondsten afgedekt in afwachting van verder onderzoek. Jan zette diezelfde dag nog de toevalsvondstprocedure in gang.

Het agentschap Onroerend Erfgoed kwam hierop in actie. Het terreinonderzoek waarbij de stoffelijke resten van de gesneuvelde en de context werden vrijgelegd en de gesneuvelde werd geborgen, gebeurde op 12 oktober 2016. Het voorziene terreinonderzoek kon die dag volledig afgerond worden.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/75
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: DEWILDE M. e.a. 2022: Vermist in de Ypres Salient. Gesneuvelde in de Voormezelestraat in Wijtschate (W.-VL.). Eindeverslag van een toevalsvondst, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Voormezelestraat (Heuvelland)
Een wandelaar ontdekte de stoffelijke resten van een gesneuvelde soldaat en meldde de vondst aan CO7.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Toevalsvondst Voormezelestraat IV [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076472 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.