Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Nijverheidstraat

palynologisch onderzoek, archeozoölogisch onderzoek, fysisch-antropologisch onderzoek, gebruikssporenanalyse, archeobotanisch onderzoek, archeologische opgravingen
ID
1076475
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076475

Beschrijving

Naar aanleiding van een nieuwbouwproject en volgend op een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd op een deel van het projectterrein aan de Nijverheidstraat. De focus van de opgraving lag op de begraafplaats die eerder bij het vooronderzoek was aangesneden en de restanten van de vestingwerken. 

Bij de opgraving werd het projectgebied opgedeeld in 15 werkputten met een totale oppervlakte van 2850 m². Er werden in elke werkput drie archeologische vlakken aangelegd. Profielen en grote coupes werden machinaal aangelegd. 

Na de opgraving werd verder natuurwetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Het betreft voornamelijk de fysisch-antropologische analyse van een selectie van 100 skeletten. Van deze individuen werden het geslacht, de sterfleeftijd en pathologieën gedetermineerd. Het laatmiddeleeuwse aardewerk werd onderworpen aan een chemische residu- en gebruikssporenanalyse. Er werden stalen genomen voor de studie van archeobotanische macroresten en voor pollenonderzoek om een zicht te krijgen op de mogelijke artisanale activiteiten op het terrein. Ook dierlijke resten uit de laatmiddeleeuwse sporen werden geanalyseerd.

Auteurs: Geussens, Liesbeth
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DE GRYSE, J., EGGERMONT, S. en PIJPELINK, A. 2022: Archeologisch Onderzoek in de Sint-Laurentiusparochie (Nieuwpoort, W.-Vl.), Ruben Willaert NV, Brugge.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Nijverheidstraat (Nieuwpoort)
Vlakdekkende archeologische opgraving waarbij een 14de-eeuwse begraafplaats en restanten van de (vroeg)moderne stadsomwalling van Nieuwpoort zijn opgegraven.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Nijverheidstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076475 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.