Naar aanleiding van een nieuwbouwproject met een ondergrondse parkeergarage werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd op het projectterrein. Het archeologisch onderzoek gebeurde in twee fasen. In de eerste fase werd het tracé van de geplande kelderwand onderzocht. Om veiligheidsredenen kon dit enkel gebeuren aan de hand van verschillende kleine proefputten. In de twee fase werd de effectieve opgraving uitgevoerd. Dit gebeurde in zes werkputten die hoofdzakelijk in twee archeologische vlakken werden opgegraven.
Aansluitend op het archeologisch onderzoek werden ook enkele natuurwetenschappelijke analyses uitgevoerd op het vondstenmateriaal. Het betreft dendrochronologisch onderzoek van verschillende fragmenten van de houten bekisting van bepaalde afval- en waterputten ter datering van deze structuren. Aan de hand van een microscopische studie werd van bepaalde houten fragmenten ook de houtsoort bepaald. Eén afvalcontext werd tenslotte gedateerd aan de hand van radiokoolstofdatering.
Bron: BILLEMONT, J., TERRYN, B. en VANOVERBEKE, R. s.d.: Gent: Archeologische opgraving Sint-Michielsstraat, BAAC Vlaanderen Rapporten 1230, Bassevelde. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Sint-Michielsstraat 13-15 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076484 (geraadpleegd op ).