Gebeurtenis

Controle van werken Bruggestraat 61-75

controle van werken
ID
1076505
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076505

Beschrijving

Naar aanleiding van een nieuwbouw in het complex van de Zusters Benedictinessen en het psychiatrisch gesticht werden op de oostzijde van de Bruggestraat 75 grote sloop- en graafwerken uitgevoerd op gronden, oostwaarts van de genoemde straat. Er werd voor het eerst in Menen gebruik gemaakt van een nieuw type bodemsanering. Dit bestond uit een grootschalige afgraving met selectie van puin, grof afval en fijne aarde door het gebruik van een draaitrommel, een zeef en een transportband. Het bleek een bijzonder nefaste aanpak te zijn, aangezien geen enkel bodemspoor "in situ" kon bestudeerd worden. Geen tekening, geen bodemprofiel, geen fotografische opname was mogelijk, zodat het toezicht zich noodgedwongen moest beperken tot inzameling van machinaal verplaatst vondstenmateriaal. Zo is een grote verzameling van vondsten bijeen gebracht zonder enige verdere context; het laat slechts een grove datering toe. Om al deze redenen werd aan het I.A.P geen vergunning voor het uitvoeren van een noodopgraving aangevraagd.

Bron: Jaarverslag 2000 Opgravingen & Prospecties Philippe Despriet Kortrijk, 1 december 2000
Auteurs: Despriet, Philippe
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DESPRIET P. 2000: Jaarverslag 2000 Opgravingen & Prospecties Philippe Despriet Kortrijk, 1 december 2000, Opgravingen, 212, Kortrijk.
Type: literatuur
Datum:
Toelichting: Een verzameling van alle afgewerkte rapporten van de Archeologische Stichting voor Zuid-West-Vlaanderen in 2000 geschreven door Philippe Despriet.

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Controle van werken Bruggestraat 61-75 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076505 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.