Naar aanleiding van een geplande verkaveling werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd op het projectterrein. De opgraving volgt op een eerder vooronderzoek met ingreep in de bodem, waarbij sporen uit de Romeinse periode werden aangesneden. Een gebied van 1,5ha werd daardoor geselecteerd voor een opgraving, maar door buffers aan de perceelsgrenzen rond het terrein werd uiteindelijk 1,34ha vlakdekkend opgegraven.
Het terrein werd opgegraven door middel van negen werkputten. Er werd telkens één archeologisch vlak aangelegd dat ook met een metaaldetector werd onderzocht. Bij het couperen en afwerken van de diepe waterputten werd bronbemaling geplaatst rond het spoor. Monsters werden genomen van de best bewaarde sporen. Pollenmonsters werden in sommige waterputten genomen, terwijl de brandrestengraven integraal werden bemonsterd.
Volgend op de eigenlijke opgraving werden nog verschillende natuurwetenschappelijke analyses uitgevoerd. Het betreft onderzoek van botanische macroresten en pollenstalen, datering aan de hand van radiokoolstof en dendrochronologie, determinatie van hout en houtskool, analyse van menselijke resten en de conservatie van metaal, leer en hout.
Bron: Dyselinck, T. 2020: Op het kruispunt van de Zandstraat en de Zeeweg: Archeologische opgraving Oudenburg, Bellerochelaan, BAAC Vlaanderen Rapport 1405, Gent. Type: literatuur Datum:
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Bellerochelaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076521 (geraadpleegd op ).