Deze opgraving volgt op het proefsleuvenonderzoek van 2014. Bij het onderzoek in 2016 is uitgegaan van 20 meter brede werkputten, hetgeen enerzijds gunstig was voor het 'stortmanagement' en anderzijds een goed overzicht over de vlakken bood. De verdeling van het terrein in een west- en oosthelft is bepaald door de aanwezigheid van een weiland dat nog in gebruik was in de beginfase van het onderzoek.
De bouwvoor is steeds machinaal verwijderd over de volle breedte van de werkput en daarna is het vlak zorgvuldig afgezocht met de metaaldetector. Alhoewel steeds voorzichtig laagsgewijs is verdiept onder toezicht van minstens twee teamleden, is het merendeel van de urnen toch iets beschadigd door de kraan. De oorzaak hiervoor lig in het feit dat de meeste graven zich op geen enkele manier aankondigen door een verkleuren, fragmenten crematie, houtskool of bot.
Bron: HIDDINK H. et al. 2018: Archeologisch onderzoek aan de Kasteelstraat te Hofstade (stad Aalst, Oost-Vlaanderen). Een urnenveld uit de Late Bronstijd/ Vroege IJzertijd, graven uit de Romeinse tijd en bewoningssporen uit de Midden IJzertijd- Romeinse tijd, Zuiderlandse Archeologische Rapporten 75, Vuhbs, Amsterdam. Type: literatuur Datum:
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Kasteelstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076526 (geraadpleegd op ).