Naar aanleiding van de aanleg van een bedrijventerrein en een verkaveling werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd in verschillende zones van het projectgebied. Deze zones werden vastgelegd bij een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem aan de hand van proefsleuven. In het totaal bedraagt het opgravingsterrein zo'n 12 hectare, opgedeeld in drie afzonderlijke zones.
De opgraving werd uitgevoerd aan de hand van 54 werkputten die alternerend werden aangelegd. In elke werkput werd één archeologisch relevant vlak aangelegd, eventueel met een tweede en derde controlevlak waar dit nodig werd geacht. De herkende sporen in het vlak werden met een metaaldetector verder onderzocht. De concentraties van metaalslakken werden systematisch met een metaaldetector in kaart gebracht per zone van 5 op 5 m.
Bij het archeologisch onderzoek werden verschillende natuurwetenschappelijke analyses uitgevoerd. Het betreft de analyse van dierlijk botmateriaal, het fysisch-antropologisch onderzoek van de Romeinse crematieresten, de identificatie van houten artefacten, analyse van botanische macroresten en pollenstalen, en dateringen aan de hand van dendrochronologie, radiokoolstofdatering en OSL-datering.
Bron: Bakx R. en Hertoghs S., 2021: Wonen, werken, vechten en rouwen langs de Pluimtebeek. Grootschalig archeologisch onderzoek ter hoogte van De Pluim te Zwevegem, BAAC Vlaanderen Rapport 1696, Gent. Type: literatuur Datum: