Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Fluxys Tessenderlo-Diest

archeologische opgravingen
ID
1076550
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076550

Beschrijving

Volgend op een archeologisch voor- en booronderzoek werd de aanleg van een aardgasvoerleiding met een tracé tussen Tessenderlo en Diest archeologisch opgevolgd. De archeologische begeleiding werd uitgevoerd in de zones van het tracé waar de leiding in een opens sleuf werd aangelegd. Bij twee zones met een hoog archeologisch potentieel, ter hoogte van de Rothstraat in Diest en de Kambergen in Lummen, werd voorafgaand resp. tijdens het aanleggen een volwaardige opgraving uitgevoerd. 

Voor het archeologisch onderzoek werd het tracé opgedeeld in een 50-tal werkputten, waarbinnen sporen en vondsten werden geregistreerd. Het aanleggen van de leiding gebeurde zoveel mogelijk door middel van een open sleuf. Over de breedte van de werkzone werd de A-horizont verwijderd over een breedte van ca. 20 m (A-sleuf). Vervolgens werd in de zone waar de eigenlijke gasleiding voorzien was, het vlak een 30-tal centimeter verdiept. Deze zone (B-sleuf) was gemiddeld 4 à 5 meter breed. In een laatste fase werd in de B-sleuf met een V-vormige bak over een breedte van 2 à 3 meter de sleuf uitgegraven waarin de leiding kwam te liggen (C-sleuf). Het archeologische vlak bevond zich ter hoogte van de B-sleuf. Enkel wanneer er sporen werden aangetroffen op minder dan 40 cm diepte ten opzichte van de A-sleuf, werd ook de volledige zone van de A-sleuf tot op dit archeologische vlak vrijgelegd. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Van de Staey, Inge; Driesen, Petra
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Van de Staey I. en Driesen P. 2022, Archeologische begeleiding i.k.v. de aanleg van de aardgasvoerleiding Tessenderlo-Diest: Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Fluxys nv, ARON Rapport 1135, Tongeren.
Type: literatuur
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Fluxys Tessenderlo-Diest [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076550 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.