Naar aanleiding van de bouw van een zwembad vond een proefsleuvenonderzoek plaats. De totale oppervlakte van het terrein was 7000m², hiervan werd er 788,50m² onderzocht door middel van proefsleuven en 191,90m² door middel van een kijkvenster. Dit komt neer op ca. 14% van het terrein.
Over het volledige terrein werden 6 sleuven aangelegd teneinde een evaluatie uit te voeren naar het archeologisch potentieel van de site. Deze werden alle aangelegd parallel met de lange zijde van het terrein. De afstand tussen de sleuven onderling bedroeg nergens meer dan 8,50m. Enkel bij sleuf 4 werd een onderbreking ingelast omwille van een nog aanwezige Bekaertomheining en een nog waterhoudende citerne. De zone op en rond de voormalige hoeve en de zone rond de walgracht werden afgezocht door middel van een metaaldetector. Dit gaf echter weinig resultaat omwille van de grote hoeveelheid recente metalen voorwerpen in de ondergrond.
Voor het afgraven werd gebruik gemaakt van een rupskraan met een platte graafbak van 1,80m breed. De bodem werd afgegraven tot op het archeologisch relevante niveau, waar de sporen zichtbaar werden. Dit gebeurde steeds onder begeleiding van de vergunninghoudende archeoloog om te verzekeren dat de juiste diepte werd bekomen. Er werden geen bulkmonsters noch pollenmonsters of andere stalen genomen, gezien de sporen zich hier niet toe leenden.
Bron: VANHOUTTE C. 2017: Archeologische prospectie Zwevegem Bekaertstraat (prov. West-Vlaanderen). Basisrapport, Rapport 2017/33, Ingelmunster. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Proefsleuvenonderzoek Bekaertstraat 9 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076582 (geraadpleegd op ).