Naar aanleiding van de afbraak van de bestaande bebouwing en de realisatie van een nieuwbouw met parkeergarage werd een archeologische opgraving uitgevoerd op een deel van het projectterrein, volgend op een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem. De opgraving gebeurde in vier werkputten, waarvan er twee volledig verstoord bleken. De registratie van archeologische sporen en vondsten gebeurde tot op de te verstoren diepte met een buffer van 30 cm, tenzij de moederbodem eerder bereikt werd. De opgraving werd gefaseerd uitgevoerd omwille van de aard van de geplande (stabiliserings)werkzaamheden.
Na de opgraving werden enkele natuurwetenschappelijke analyses uitgevoerd, met name de radiokoolstofdatering en dendrochronologische studie van houtskool- en houtresten.
Bron: Pype P., Coenaerts J., Nijssen E. & Defranq J. 2018: Sporen van laatmiddeleeuwse landwinning langs de oostelijke Leie-oever te Gent (Prov. Oost-Vl.): Archeologische opgraving langs de Nederkouter: Eindrapport, ABO Archeologische Rapporten 397, Aartselaar. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Nederkouter 28-36 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076588 (geraadpleegd op ).