In totaal konden vier NNO – ZZW georiënteerde sleuven aangelegd worden haaks op de Ettelgemsestraat. Langs noordelijke zijde werd een dwarssleuf aangelegd om het verdere verloop van een gracht na te gaan. De afstand tussen de sleuven onderling bedroeg nergens meer dan 14m. De totale oppervlakte van het terrein was 4083m², hiervan werd er 627,2m² onderzocht door middel van proefsleuven en kijkvensters. Dit komt neer op 15,36% van het terrein.
Voor het afgraven werd gebruik gemaakt van een rupskraan met een platte graafbak van 1,80m breed. De bodem werd afgegraven tot op het archeologisch relevante niveau, waar de sporen zichtbaar werden. Dit gebeurde steeds onder begeleiding van de vergunninghoudende archeoloog om te verzekeren dat de juiste diepte werd bekomen.
Gezien de aanwezigheid van een puin- en groenzone ten westen van sleuf 1 kon deze zone niet onderzocht worden tijdens het vooronderzoek. Daarnaast bevond zich nog een groene Bekaertafsluiting op de scheiding tussen percelen 440A en 440M en een torenkraan ter hoogte van perceel 440m. Deze zorgden echter niet voor een belemmering van het onderzoek. De goede weersomstandigheden zorgden voor een vlotte vooruitgang van de werken. Het veldwerk kon afgerond worden op donderdag 9 maart 2017. Vrijdag 10 maart 2017 konden alle sleuven terug gedicht worden.
Bron: VANHOUTTE C. & LEFERE M. 2018: Archeologische prospectie Oudenburg Ettelgemsestraat: Basisrapport, Rapport 2018/06, BRUYNINCKX T. red., Monument Vandekerckhove, Ingelmunster, 45. Type: literatuur Datum:
Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten
Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten
Bekijk gerelateerde waarnemingen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Proefsleuvenonderzoek Ettelgemsestraat 137 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076589 (geraadpleegd op ).