Naar aanleiding van een nieuwbouwproject werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd op het volledige projectgebied ter registratie van het bedreigde archeologische erfgoed. Het terrein werd opgegraven aan de hand van zes werkputten waarin telkens één archeologisch vlak werd aangelegd dat vooraf werd onderzocht met een metaaldetector. Bij het couperen van de waterputten werd plaatselijk een bronbemaling geplaatst om het grondwaterniveau te verlagen.
Tijdens de opgraving werden monsters verzameld voor verder natuurwetenschappelijk onderzoek. Het betreft stalen van de houten bekisting van de waterputten voor een dendrochronologische datering, en pollenstalen ter reconstructie van het verleden landschap. Sommige contexten werden ook gedateerd aan de hand van de radiokoolstofmethode.
Bron: Van Liefferinge N. 2018: Het archeologisch onderzoek aan de Pastorijstraat te Meldert (Lummen), Archeo-Rapport 481, Tienen. Type: literatuur Datum:
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgraving Pastorijstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076615 (geraadpleegd op ).