Gebeurtenis

Archeologische opgraving Pastorijstraat

metaaldetectie, palynologisch onderzoek, dendrochronologisch onderzoek, radiokoolstofdatering, archeologische opgravingen
ID
1076615
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076615

Beschrijving

Naar aanleiding van een nieuwbouwproject werd een vlakdekkende archeologische opgraving uitgevoerd op het volledige projectgebied ter registratie van het bedreigde archeologische erfgoed. Het terrein werd opgegraven aan de hand van zes werkputten waarin telkens één archeologisch vlak werd aangelegd dat vooraf werd onderzocht met een metaaldetector. Bij het couperen van de waterputten werd plaatselijk een bronbemaling geplaatst om het grondwaterniveau te verlagen. 

Tijdens de opgraving werden monsters verzameld voor verder natuurwetenschappelijk onderzoek. Het betreft stalen van de houten bekisting van de waterputten voor een dendrochronologische datering, en pollenstalen ter reconstructie van het verleden landschap. Sommige contexten werden ook gedateerd aan de hand van de radiokoolstofmethode. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Van Liefferinge, Nick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Van Liefferinge N. 2018: Het archeologisch onderzoek aan de Pastorijstraat te Meldert (Lummen), Archeo-Rapport 481, Tienen.
Type: literatuur
Datum:


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Archeologische opgraving Pastorijstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076615 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.