Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Frans Mombaersstraat

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, bureauonderzoek
ID
1076642
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076642

Beschrijving

Op basis van het bureauonderzoek werd een verder vooronderzoek opgelegd in de vorm van proefsleuven, in een uitgesteld traject.

Het proefsleuvenonderzoek vond plaats op een site met een matig complexe verticale stratigrafie. Het sleuvenplan zoals opgenomen in de bureaustudie voorzag in de aanleg van vier noordwest-zuidoost georiënteerde proefsleuven en zes noordoost-zuidwest georiënteerde proefsleuven. Bij de inplanting werd rekening gehouden met de toekomstige bouwvolumes. Gezien de ontworpen toestand echter licht aangepast werd na de aktename van de archeologienota, werd het proefsleuvenplan aangepast. Zo werden in totaal vijf noordwest-zuidoost georiënteerde sleuven en zeven noordoost-zuidwest georiënteerde sleuven aangelegd. Voor de uitgraving werd gebruik gemaakt van een niet-getande graafbak van 2m breed.

Het plangebied was ca. 5.386m² groot. Hiervan werd ca. 852,8m² (15,8%) onderzocht door middel van proefsleuven. De vooropgestelde dekkingsgraad van 12,5% (te verdelen over 10% sleuven en 2,5% dwarssleuven/volgsleuven/kijkvensters) werd hiermee ruim behaald.

De sleuven en de storten werden onderzocht met een metaaldetector van het type XP Deus.

Auteurs: Acke, Bert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: ACKE B., BRACKE M. & FONTEYN P. 2022: Nota Erps-Kwerps Frans Mombaersstraat, Acke & Bracke, Moerbeke-Waas, 27.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Frans Mombaersstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076642 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.