Gebeurtenis

Proefsleuvenonderzoek Antwerpsevoetweg

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076655
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076655

Beschrijving

Er waren 2 zones geselecteerd voor verder vooronderzoek: een centrale zone van 2618m² groot en een oostelijke zone van 1785m² groot. Bij uitvoering van het sleuvenonderzoek werd duidelijk dat de centrale zone niet meer onderzocht kon worden, aangezien de werken daar reeds volop in uitvoering waren. De bevoegde erfgoedconsulent van Onroerend Erfgoed is hiervan op de hoogte gesteld. In de oostelijke zone konden de sleuven niet volledig worden aangelegd zoals voorzien, omdat de te behouden bomen zich dichter dan verwacht bij de onderzoekszone bevonden, omdat het noordelijke deel van deze zone in gebruik was als stockageplaats en er daar ook werken aan de gang waren, en omdat er reeds plaatselijk nieuwe nutsvoorzieningen aanwezig waren binnen deze zone.

Het proefsleuvenonderzoek vond plaats op een site zonder complexe verticale stratigrafie. Het sleuvenplan zoals opgenomen in de bureaustudie voorzag in de aanleg van 7 proefsleuven met noordwest-zuidoost oriëntatie, verdeeld over 2 deelzones: 5 sleuven in de centrale zone, 2 sleuven in de oostelijke zone. Zoals vermeld kon enkel het grootste deel van de oostelijke zone onderzocht worden door middel van proefsleuven. Voor de uitgraving werd gebruik gemaakt van een niet-getande graafbak van 2m breed.

De oostelijke onderzoekszone was 1785m² groot. Hiervan werd 188m² (10,53%) onderzocht door middel van 1 sleuf. Rekening houdend met het niet-onderzoekbare deel (ca. 600m²) van deze oostelijke onderzoekszone komt het onderzochte areaal op 15,86%. Er werden geen dwarssleuven/volgsleuven/kijkvensters aangelegd, enerzijds omdat de beschikbare ruimte beperkt was, anderzijds omdat hier geen noodzaak toe was. Het onderzoek kon desalniettemin een goed licht werpen op het archeologisch potentieel van deze oostelijke zone, dat in dit geval negatief bleek te zijn.

De sleuf en de storten werden onderzocht met een metaaldetector van het type XP Deus.

Auteurs: Acke, Bert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: ACKE B., BRACKE M. & WYNS G. 2022: Nota Sint-Amandsberg Antwerpsevoetweg, Acke & Bracke, Moerbeke-Waas, 28.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuvenonderzoek Antwerpsevoetweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076655 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.