Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Koningsbos-Wolvenstraat

metaaldetectie, verkennend archeologisch booronderzoek, in-situbehoud, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076658
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076658

Beschrijving

Naar aanleiding van erosiebestrijdingswerken werd in sommige zones van het projectterrein een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in de vorm van een verkennend booronderzoek en een onderzoek met ingreep in de bodem aan de hand van proefputten. De zone werd voor archeologisch vooronderzoek geselecteerd op basis van de diepte van de geplande werkzaamheden. Er werd een verkennend archeologisch booronderzoek uitgevoerd met 93 boringen verspreid over de hele zone in een grid van 12 op 10 m, waarbij een mogelijke steentijdsite werd aangetroffen. In dit gebied werd uiteindelijk geen verder onderzoek uitgevoerd, maar werden de geplande werken aangepast om de archeologische site in situ te kunnen behouden. In de overige gebieden werd een vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd aan de hand van proefsleuven. De te onderzoeken gebieden hadden een oppervlak van respectievelijk 1412 m² en 1541 m². De uitgegraven sleuven omvatten een oppervlak van 376 m², hetgeen neerkomt op een dekkingsgraad van 12,7%, hetgeen de geplande dekkingsgraad van 12,5% licht overschrijdt. Er werden in het totaal vier sleuven aangelegd met twee kijkvensters. De sleuven werden tijdens het veldwerk onderzocht met een metaaldetector.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Van den Notelaer, Dominick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Van den Notelaer D. e.a. 2022: Erosiebestrijdingswerken Koningsbos en Wolvenstraat, Diest en Bekkevoort: Een Nota, VEC Nota 807, Geel.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Koningsbos (Bekkevoort), Wolvenstraat (Diest)
Bij een archeologisch vooronderzoek aan de hand van proefsleuven werd een mogelijke bewoningssite uit het neolithicum of de ijzertijd aangesneden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Koningsbos-Wolvenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076658 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.