Gebeurtenis

Vooronderzoek Leireken

landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites, landschappelijk bodemonderzoek
ID
1076669
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076669

Beschrijving

J. Verrijckt Bvba voerde een landschappelijk bodemonderzoek uit tussen het Leireken en de Broekstraat in Opwijk. Het veldwerk werd uitgevoerd op dinsdag 12 juli 2022.

Binnen het plangebied is een boorgrid van 40 x 40 m gehanteerd. Het booronderzoek is uitgevoerd met een edelmanboor met een diameter van 7 cm.

Uit bodemonderzoek in het kader van bodemverontreiniging is gebleken dat de bodem t.h.v. de bestaande bebouwing (zwaar) vervuild is met minerale oliën en asbest. Met die reden werd de bodem binnen het zuidoostelijke deel van het plangebied (t.h.v. de toenmalige bebouwing) dan ook gesaneerd. Gezien uitgevoerde saneringswerken (2022) kan er vanuit gegaan worden dat de bodem binnen dit gedeelte van het plangebied dan ook danig verstoord is geraakt. Met die reden kon het landschappelijk booronderzoek dan ook enkel binnen het (onbebouwde) noordelijke deel van het plangebied worden uitgevoerd. In totaal werden er binnen deze zone 4 landschappelijke boringen uitgevoerd.

Tijdens de uitvoering van het proefsleuvenonderzoek diende afgeweken te worden van het voorgestelde sleuvenplan. Zoals reeds aangehaald kon achterhaald worden dat de bodem in het zuidoostelijke deel van het plangebied reeds (zwaar) vervuild was. Met die reden werd deze zone dan ook gesaneerd. In het kader van de saneringswerken werd de bodem reeds tot enkele meters onder het maaiveld afgegraven. Hierdoor werd beslist om het proefsleuvenplan aan te passen en enkel proefsleuven aan te leggen in het noordelijke deel van het plangebied. Het saneringsrapport wordt toegevoegd aan de bijlage van deze nota.

Bij het nieuwe proefsleuvenplan werden er vijf proefsleuven voorzien met een zuidwest – noordoost oriëntatie. In totaal dient er 308 m aan proefsleuven aangelegd te worden. Dit komt neem op een oppervlakte van 616m² oftewel 13,5% van het te onderzoeken gebied dat zich beperkt tot het noordelijke deel van het plangebied.

Tijdens de uitvoering van het proefsleuvenonderzoek bleek er nog een boom aanwezig te zijn binnen de noordelijke hoek van het plangebied. Deze dient behouden te blijven binnen de verkaveling. Door de aanwezigheid van de te behouden boom én het feit dat de bodem in deze zone zwaar verstoord bleek te zijn (stortplaats?), werd geopteerd om de twee geplande sleuven in deze zone niet aan te leggen zoals voorzien. Om het verlies in oppervlakte te compenseren werd besloten om een extra kijkvenster aan te leggen.

Het onderzoeksgebied (waarbij de gesaneerde zone niet wordt meegerekend) bedraagt ca. 4.591m². Hiervan werd ca. 648 m² onderzocht, wat neerkomt op 14,1% van de totale oppervlakte van het onderzoeksgebied. Bij dit onderzoek werden vier proefsleuven en drie kijkvensters aangelegd.

Auteurs: Van Eyck, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VAN EYCK B., NIELS J. & VERRIJCKT J. 2022: Nota landschappelijk bodemonderzoek, proefsleuven Opwijk, Broekstraat: Verslag van Resultaten, Rapport Nr. 1113, J. Verrijckt Archeologie & Advies, Beerse, 56.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Leireken [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076669 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.