Gebeurtenis

Waarderend archeologisch booronderzoek Boeretang

landschappelijk bodemonderzoek, waarderend archeologisch booronderzoek
ID
1076676
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076676

Beschrijving

Op 5 september 2022 werden door aardkundige Sander Op de Beeck 6 boringen geplaatst binnen het plangebied.

In de regel werden de boringen gezet volgens een raster waarbij de boorpuntsafstand 50m bedraagt en de raaiafstand 40m. Dit komt neer op 6 boringen/ha. Rekening houdende met de natuurlijke, archeologische en technische omstandigheden werden de boringen zo gelijkmatig mogelijk over het areaal van de geplande verstoring verspreid. Bij de verspreiding van de boringen is rekening gehouden met de vorm van de advieszones.

De boringen werden handmatig uitgevoerd met een (combi)boor van het type Edelman met een diameter van 7 cm.

Op een klein deel in het zuiden van het plangebied is verharding aanwezig, daardoor kan er ter plaatse geen booronderzoek worden uitgevoerd. Voor de noordelijke zone, loopt er zowel in het meest westelijke als oostelijke deel een gekende leiding doorheen het onderzoeksterrein. Hier kan onmogelijke veilig booronderzoek worden uitgevoerd. Aangezien de goed bewaarde bodems nog niet afgebakend kunnen worden is de rest van de oorspronkelijke advieszone wel opgenomen in de nieuwe advieszone.

Op 21 en 22 september 2022 werden door 84 boringen geplaatst binnen het plangebied. De bedoeling van de boringen bestond in het opsporen van archeologische sites binnen het plangebied, meer bepaald steentijdsites.

Auteurs: Terryn, Ben
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: TERRYN B., OP DE BEECK S. & PERDAEN Y. 2022: Nota Mol, Boeretang 202. Deel 1: Verslag van Resultaten, BAAC Vlaanderen Rapport Nr. 2292, BAAC Vlaanderen bvba, Gent, 38.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Boeretang (Mol)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waarderend archeologisch booronderzoek Boeretang [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076676 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.