Gebeurtenis

Proefsleuvenonderzoek Essensteenweg

metaaldetectie, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076680
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076680

Beschrijving

Het gaat hier om de eerste fase van het proefsleuvenonderzoek, uitgevoerd van 1 tot 4 augustus 2022. Het gaat om het westelijk deel van het onderzoeksgebied. De te verwachten onderzoekssituatie is een site zonder complexe stratigrafie. De te onderzoeken zone heeft een oppervlakte van 12786m2.

Er werd gewerkt met parallelle en continue proefsleuven. Het hanteren van continue sleuven biedt het voordeel dat er bijna geen blanco zones zijn, het aantal machinebewegingen tot een minimum herleid wordt en er één archeologisch niveau kan worden aangehouden. De oriëntatie van de sleuven is noordwest-zuidoost. De voorgestelde oriëntatie biedt een goede kans op het herkennen van de hoofdzakelijk west-oost georiënteerde structuren uit de late middeleeuwen en vroeger. De afstand van middenpunt tot middenpunt tussen de sleuven bedraagt maximaal 15m. Als uitgangspunt wordt een dekkingsgraad van 12,5% genomen ten opzichte van de zone waarbinnen proefsleuven worden gegraven, opgedeeld in 10% sleuven en 2,5% kijkvensters, dwarssleuven of volgsleuven. 

De onderzochte oppervlakte beslaat 1248,30m2. Daarvan werd 1228,30 m2 onderzocht in de vorm parallelle proefsleuven. Er werd een kijkvenster gegraven om een adequate identificatie van de aanwezige sporen toe te laten. Het heeft een totale oppervlakte van 20,00m2. Er werd ten opzichte van de oppervlakte van onderzoeksfase 1 van 10.500m2 een dekkingsgraad van 11,88% bereikt.

Het aangelegde vlak werd gescreend met de metaaldetector. Dit leverde geen vondsten op.

Een 23-tons kraan op rupsbanden met een platte bak van 2 meter werd ingezet voor het graven en dichten van de proefsleuven.

Voor de metaaldetectie werd gebruik gemaakt van een metaaldetector Garett EURO AT MAX.

Auteurs: De Beenhouwer, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DE BEENHOUWER J. & ARCKENS M. 2022: Nota van het uitgesteld vooronderzoek in Kalmthout - Nieuwmoer aan de Theeuwstraat., Folio 121, Fodio, Wijnegem, 40.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuvenonderzoek Essensteenweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076680 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.