Gezien de beperkte omvang van de opgravingszone werd getracht in één opgravingsput te werken. Om de afgegraven grond te kunnen stockeren is wel een ‘lege’ zone achteraan het terrein nog tijdens de aanleg afgewerkt en gebruikt als stockageplaats. Het opgravingsvlak (vlak 1) bevond zich onder een ontwikkelde B-horizont en/of onder een laag colluvium. Gemiddeld is dit tussen de 60 en 90 cm onder het huidige maaiveld. Enkel bij het onderzoeken van enkele natuurlijke sporen werd lokaal een tweede opgravingsvlak aangelegd om de contouren en oversnijdingen duidelijker af te lijnen.
De detectie naar metaalvondsten is gebeurd met een metaaldetector (Laser Rapier II) waarbij de metaalsoort gediscrimineerd kon worden. Het projectgebied werd gescand na het aanleggen van het opgravingsvlak en bij het verdiepen en couperen van sporen werd opnieuw metaaldetectie uitgevoerd. Gedetecteerde metaalvondsten werden steeds driedimensionaal ingemeten (met X-, Y- en Z-coördinaten).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Kasteelstraat Onthaalgebouw [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076681 (geraadpleegd op ).