Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Spaans Fort, Drijdijck, Zoetwaterkreek

in-situbehoud, waarderend archeologisch booronderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076684
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076684

Beschrijving

Naar aanleiding van de herinrichting van een natuurgebied werd een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd in de acht verschillende zones van het projectgebied, volgend op een eerdere bureaustudie en een landschappelijk booronderzoek. Het verdere vooronderzoek bestond uit een verkennend archeologisch booronderzoek, in sommige zones gevolgd door een waarderend archeologisch booronderzoek. Tenslotte werd in alle zones een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd, behalve in twee zones waar de geplande werken kwamen te vervallen.

Het verkennend booronderzoek werd uitgevoerd aan de hand van 278 boringen in de verschillende zones van het onderzoeksgebied. Alle boringen zijn mechanisch gezet met behulp van een avegaar met een schroefdiameter van 145 mm. Al naargelang de bodemopbouw zijn één of twee monsters genomen. Het waarderend booronderzoek bestond uit 40 waarderende archeologische boringen geplaatst binnen het plangebied. De bedoeling van de boringen bestond in het verder opsporen en waarderen van archeologische sites binnen het plangebied, meer bepaald de steentijdvindplaatsen in het noordwesten van zone Spaans Fort. Alle boringen zijn mechanisch gezet met behulp van een avegaar met een schroefdiameter van 145 mm. Steeds is één monster genomen, namelijk de top van het (dek)zand. Het proefsleuvenonderzoek, tenslotte, gebeurde aan de hand van verschillende proefsleuven en kijkvensters die in elke zone gemiddeld 9% van de oppervlakte van de respectievelijke zones blootlegden. 

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Hazen, Peter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: HAZEN P. & PERDAEN Y. 2022: Nota Beveren, Drijdijck, Spaans Fort, Zoetwaterkreek. Deel 1: Verslag van Resultaten, BAAC Vlaanderen Rapport 2308, Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Spaans Fort (Beveren)
Bij een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem werden verschillende sporen aangetroffen die het gevolg zijn van off-site activiteiten uit de late middeleeuwen.


Drijdijk (Beveren)
Bij een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem zijn enkele perceelsgreppels en verdedigingsgrachten aangetroffen.


Oud Arenberg (Beveren)
Bij een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem zijn een antropogene ophogingslaag en andere laatmiddeleeuwse sporen gevonden.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Spaans Fort, Drijdijck, Zoetwaterkreek [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076684 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.