Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Molendreef

landschappelijk booronderzoek, landschappelijk bodemonderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076685
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076685

Beschrijving

Binnen het plangebied komen drie zones in aanmerking voor vervolgonderzoek: het bufferbekken (zone 1), de werkzaamheden tussen Motteveld & Waterhof (zone 2) en het terrein voor grondverbetering (zone 3). Deze zones hebben potentie op kennisvermeerdering voor alle periodes. Voor deze onderzoeksgebieden wordt dan ook archeologisch vervolgonderzoek geadviseerd. Dit onderzoek dient gefaseerd uitgevoerd te worden. In eerste instantie dient een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd te worden. Hieruit zal moeten blijken wat de beste vervolgstrategie is (archeologische boringen, proefsleuven of geen vervolg). Op de drie voorgenoemde terreinen werden, volgens een verspringend driehoeksgrid van 20 m op 25m, in totaal 22 landschappelijke boringen geplot (4 in zone 1, 3 in zone 2, en 15 in zone 3).

Tijdens de uitvoering van het proefsleuvenonderzoek diende enkel in zone 1 afgeweken te worden van het voorgestelde sleuvenplan. Aan de westzijde bevond zich een bomenrij waarvan de kruinzones richting het oosten uitstrekten. Hierdoor werden de sleuven in de zuidelijke hoek aangepast op zo’n manier dat de kraan uit deze kruinzone kon blijven en op die manier geen bomen zou beschadigen. Verder werd er niet afgeweken van het voorgestelde sleuvenplan.

In totaal werd er 968 m² onderzocht door middel van het proefsleuvenonderzoek (inclusief kijkvensters). De oppervlakte van de advieszones bedraagt in totaal 7.330 m². Zo werd 13,2% van de oppervlakte van de advieszones onderzocht. Er kan dan ook gesteld worden dat aan de oppervlaktecriteria werd voldaan.

Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd op dinsdag 8 november 2022. De sleuven werden aangelegd door middel van een kraan van 21 ton, op rupsbanden met een gladde kraanbak van 1,8 m breed.

Auteurs: Pepermans, Jeska
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: PEPERMANS J. & VERRIJCKT J. 2022: Nota landschappelijk bodemonderzoek en proefsleuvenonderzoek Aarschot, Molendreef: Verslag van Resultaten, Rapport Nr. 1144, J. Verrijckt Archeologie & Advies, Beerse, 73.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Diestsesteenweg, Molendreef, Motteveld, Waterhof (Aarschot)
De aanleiding van het vooronderzoek is de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een de aanleg het geplande gescheiden rioolstelsel. Hierbij zullen grachten gegraven en geherprofileerd worden, wordt een bufferbekken aangelegd en is een terrein voor grondverbetering voorzien. Tevens vinden er werkzaamheden ten behoeve van wegenisherstel en nieuwe wegenis plaats.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Molendreef [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076685 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.