Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Ceresstraat

palynologisch onderzoek, houtonderzoek, radiokoolstofdatering, vlakdekkende opgravingen
ID
1076686
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076686

Beschrijving

Op het terrein aan de Ceresstraat in Willebroek werd een verkaveling gerealiseerd. Het terrein werd opgedeeld in 12 loten en centraal werd de huidige Ceresstraat doorgetrokken. Omwille hiervan waren de archeologische resten binnen quasi het volledige onderzoeksgebied bedreigd. Een aantal bomen moest behouden blijven.

De bovengrond van de opgravingsvlakken werd verwijderd tot op het archeologisch leesbare niveau, bepaald door de leidinggevende archeoloog. Het onderzoeksterrein werd opgedeeld in vijf werkputten. Alle werkputten, sporen en een aantal representatieve profielen werden fotografisch vastgelegd. Vervolgens werden alle vlakken, profielen, sporen en aanlegvondsten topografisch ingemeten en werden de sporen en profielen beschreven, waarna de sporen werden gecoupeerd, ingetekend en gefotografeerd. Door middel van deze vlakdekkende opgraving werd een oppervlakte opengelegd van 4.422 m². Een vlasrootput op de site werd met radiokoolstofdatering geplaatst in de 16de of eerste helft van de 17de eeuw. Er werd daarenboven een archeobotanisch onderzoek van houtresten uitgevoerd, alsook een pollenanalyse van verschillende lagen uit de vlasrootput.

Auteurs: Bruggeman, Jordi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Bronnen

Bron: Bruggeman J. 2022: Eindverslag archeologische opgraving Blaasveld (Willebroek) - Ceresstraat, Bornem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Ceresstraat (Willebroek)
Bij archeologische opgravingen aan de Ceresstraat werden gebouwplattegronden ontdekt uit de metaaltijden en/of de Romeinse tijd en uit de volle middeleeuwen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Ceresstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076686 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.