Gebeurtenis

Toevalsvondst Gouden-Handstraat 6

fysico-chemische en biochemische analytische methoden, literatuurstudie, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, bouwarcheologisch onderzoek, materiaalstudie, toevalsvondsten
ID
1076687
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076687

Beschrijving

Tijdens de aanleg van een liftkoker op de binnenkoer van de woning werd de hoek van een bakstenen fundering aangetroffen. De vondst werd gemeld aan de dienst Monumentenzorg/RO in Brugge die op haar beurt Raakvlak contacteerde. Raakvlak meldde de vondst via het digitaal meldingsformulier bij het agentschap en voerde de terreinregistratie uit.

Raakvlak, de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Brugge en Ommeland, kreeg midden maart 2018 een tip van de collega’s van de dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken van de stad Brugge over grondige renovatiewerken in het pand Gouden-Handstraat 6. Alhoewel het huidige gebouwenbestand ‘Huis Knapen’ een 19de-eeuws pand met vroeg-20ste-eeuwse voorgevel omvat, gaat het terug op een samenvoeging van verschillende laatmiddeleeuwse percelen. Archivalisch onderzoek toonde bovendien aan dat niemand minder dan Jan Van Eyck tussen 1431 en 1441 de eigenaar was van het huis op dit adres.

Bij een werfbezoek kon Raakvlak met de werfleider afspreken dat de IOED het uitgraven van de liftput, de enige graafwerken met een zekere verticale impact, mocht opvolgen. Tijdens deze beperkte werfcontrole op woensdag 21 maart kwamen enkele muren en vondsten aan het licht. Na contact met het agentschap Onroerend Erfgoed werd de toevalsvondst gemeld en werd de toevalsvondstprocedure opgestart. Het terreinonderzoek werd daarbij op vraag van Raakvlak aan de IOED gedelegeerd, mede gezien zij al afspraken hadden gemaakt met de bouwheer en de aannemer.

Het beperkte terreinonderzoek vond plaats op donderdagochtend 22 maart en op maandagochtend 26 maart 2018. Het voorziene terreinwerk werd daarbij volledig afgerond.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/259
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: Vanhoutte S. & Roelens F. 2022: Brugge, Gouden-Handstraat 6. De fundering van het huis van Jan Van Eyck aangesneden? Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 247, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Gouden-Handstraat 6 (Brugge)
Tijdens de aanleg van een liftput op de binnenkoer van de woning bij werd de hoek van een bakstenen fundering aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Gouden-Handstraat 6 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076687 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.