Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Brandstraat (fase 1)

landschappelijk bodemonderzoek, verkennend archeologisch booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076721
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076721

Beschrijving

Naar aanleiding van verscheidene wegenis-, riolerings- en bodemwerken langs de Brandstraat en de Brugsesteenweg werd een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd in verschillende zones van het totale projectgebied. Het onderzoek vond plaats in het kader van een archeologienotatraject en had de vorm van een landschappelijk en verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden er verspreid over de verschillende zones 93 landschappelijke boringen uitgevoerd. Enkele boringen hadden een verstoorde bodemopbouw. Bij dit onderzoek werden de zones vastgesteld waar een goede bodembewaring gold en waar verder onderzoek moest gebeuren. Tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek werden in deze zones verkennende boringen geplaatst en werden stalen ingezameld van de lagen waarin steentijdartefactensites kunnen zitten om deze later uit te zeven. De laatste fase van het vooronderzoek is een proefsleuvenonderzoek. Twee van de tien zones waar verder onderzoek voorgeschreven was konden nog niet onderzocht worden omdat er nog geen overeenkomst was met de eigenaar van de terreinen. Deze zones worden in fase 2 verder onderzocht. Het proefsleuvenonderzoek werd uitgevoerd aan de hand van 26 proefsleuven en vier kijkvensters. In elke zone werd zo'n 10,5% van de totale oppervlakte van die zone onderzocht met proefsleuven.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Broeckmans, Daan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: Broeckmans D., De Hooghe G. en De Jaeger C. 2022: Archeologische evaluatie van het bodemarchief ter hoogte van de Brandstraat en omliggende straten te Ruiselede (provincie West-Vlaanderen) - Fase 1: Nota Deel 1: Verslag van Resultaten, ABO Archeologische Rapporten 1857, Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Brandstraat (fase 1) [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076721 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.