Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Duinenweg 439-441

landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076751
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076751

Beschrijving

Bij de uitvoering van het veldwerk werd zo goed als mogelijk het oorspronkelijk voorgestelde sleuvenplan gevolgd. Doordat de geplande ingrepen gewijzigd werden en doordat verschillende obstakels op het terrein aanwezig waren, moest er plaatselijk toch afgeweken worden van het sleuvenplan. In tegenstelling tot wat eerst in het PVM beschreven werd, zal de huidige cafetaria toch niet afgebroken worden. Daarnaast moest een brandweg aangelegd worden. Ook bevat het KLIP-plan een communicatiekabel, waarrond een buffer van 2 meter gehanteerd werd. Tot slot werd de aanwezige steenslag op het terrein zelf gestockeerd, wat resulteerde in een vijftal meter hoge berg over een lengte van ca. 40 meter. Hier werd getracht om een gedeelte van het steenpuin weg te graven om toch enkele sleuven onder deze berg te kunnen aanleggen. Uit de resultaten van deze sleuven bleek dat de bodem hieronder sterk verstoord was, mogelijks afkomstig van de afbraak van de vroegere bebouwing.

Rekening houdend met de aanpassingen van de geplande werken verkleint het projectgebied van ca. 15 431m² naar 12 686m². Wanneer er ook rekening gehouden wordt met de obstakels blijft er 9 984m² van het projectgebied over dat vrij is voor onderzoek.

Bij de uitvoering van het veldwerk werd dus zo goed als mogelijk het oorspronkelijk voorgestelde sleuvenplan gevolgd. Toch zorgde terrein-specifieke omstandigheden ervoor dat er enkele afwijkingen noodzakelijk waren. Door de aanwezigheid van vele obstakels zoals bergen steenslag, bomen, nutsleidingen, nog aanwezige bebouwing en dergelijke, dienden alle sleuven ingekort of gesplitst te worden. Om deze beperkingen zo goed mogelijk te remediëren werden kijkvenster 3 en de sleuven onder de berg steenslag aangelegd. Dit zodat er toch een beeld gevormd kan worden van dit gedeelte van het projectgebied.

Tijdens het onderzoek werden in totaal 16 geregistreerde profielputten aangelegd volgens een geschrankt patroon. Om het archeologisch potentieel van het terrein beter te kunnen lezen en in te schatten werden 5 kijkvensters aangelegd. Deze werden zo geplaatst zodat de reeds aangetroffen sporen verder werden onderzocht, de afwezigheid van sporen kon worden nagegaan en, zoals reeds vermeld, zones waar geen sleuven aangelegd konden worden toch onderzocht werden.

Tijdens het onderzoek werd een oppervlakte van 1177,79m2 opengelegd door middel van proefsleuven (11,8%) en 387,74m2 door middel van kijkvensters (3,88 %), op een totale oppervlakte van 9 984m2 (toegankelijk gedeelte van het projectgebied). Uitgerekend komt dit neer op ca. 15,68% van het toegankelijk gebied dat werd onderzocht. Wanneer enkel rekening gehouden wordt met de aangepaste geplande werken en niet met de bijhorende obstakels (nieuw projectgebied 12 686m²), bedraagt het onderzocht gebied 12,34%.

Voor het graaf- en opvulwerk werd gebruik gemaakt van een 21-tons rupskraan met een tandeloze graafbak van 1,8 m breed.

Er werden in totaal 16 profielkolommen aangelegd en geregistreerd om zodoende een beter inzicht te krijgen in de bodemopbouw van het projectgebied.

Auteurs: Van Huffel, Cedric
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: VAN HUFFEL C. & VRANKEN J. 2022: Nota Duinenweg – Middelkerke (WestVlaanderen): Verslag van Resultaten, ADEDE Archeologisch Rapport 846, ADEDE bv, Gent, 82.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Duinenweg 439-441 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.