Gebeurtenis

Archeologisch vooronderzoek Hoogstraat

landschappelijk booronderzoek, proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076764
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076764

Beschrijving

Op 14 mei 2022 werden negen boringen geplaatst binnen het plangebied.

De boringen dienden te worden uitgevoerd voor afbraak van de huidige bebouwing Daardoor konden deze niet mechanisch worden uitgevoerd en werden de boringen handmatig geplaatst. Boring 1, 2 en 3 werden bij drie pogingen vroegtijdig stopgezet door ondoordringbaar puin. De boring werd respectievelijk stopgezet op 10, 15 en 30cm beneden het maaiveld. Boring 5 t/m 9 werden ook vroegtijdig stopgezet op een respectievelijke diepte van 180, 65, 130 en 60cm beneden het maaiveld.

Er werden vier proefputten aangelegd voor een totale oppervlakte van 85m². De totale advieszone voor proefputtenonderzoek omvat 2.170m², waardoor ca. 4% onderzocht werd. Dit was echter voldoende om alle onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden.

De proefputten werden aangelegd met behulp van een kraan op rupsbanden van 21 ton met een gladde graafbak van 1,80m. Van alle werkputten werden overzichtsfoto’s gemaakt. Elk vlak werd met een metaaldetector gescand.

Twee van de proefputten kon niet worden aangelegd op de voorziene plaats. Werkput vier was oorspronkelijk meer naar het oosten voorzien, maar daar was een grote waterput aanwezig, waardoor werd beslist deze op te schuiven. Omdat op de meest zuidelijke strook ook nog containers en enkele zware machines waren geplaatst, werden werkput 3 en 4 werden beiden naast elkaar in het zuidwesten van het plangebied geplaatst, respectievelijk binnen het voormalige gebouw en net erbuiten. Op die manier kon een beeld worden verkregen van de situatie van de bodem enerzijds onder het schoolgebouw (in functie van aanwezige funderingen en hun impact op de eventuele archeologische lagen) en anderzijds voor het schoolgebouw.

Auteurs: Schynkel, Evelyn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: SCHYNKEL E., DESMET C. & BOUDRY T. 2022: Nota Oudenburg Hoogstraat. Deel 1: Verslag van Resultaten, BAAC Vlaanderen Rapport 2210, BAAC Vlaanderen bvba, Gent, 49.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch vooronderzoek Hoogstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076764 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.