Gebeurtenis

Proefsleuvenonderzoek Biezenstraat

proefsleuven en proefputten i.f.v. sporensites
ID
1076768
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076768

Beschrijving

De opdrachtgever plande de realisatie van een nieuw winkelpand met een footprint van ca. 2280m² met bijhorende laad- en loszone en parkeergelegenheid. Voor de aangrenzende laad- en loszone werd over een oppervlakte van ca. 130m² een bodemingreep voorzien tot ca. 1m-mv. De rest van het terrein zou dan worden ingericht als parking, inrijlaan en groenzone.

Het projectgebied heeft een oppervlakte van ca. 5272m² en is onbebouwd. Het plangebied bestaat uit braakliggend grasland dat volledig omgeven is door verharding en bebouwing middenin het Sea Shopping Center Middelkerke, dat vanaf de jaren ’80 tot ontwikkeling is gekomen. In het noordelijke en noordoostelijke gedeelte van het plangebied is een zone van ca. 560m² en een tweede zone van ca. 40m² verhard.

De proefsleuven worden aangelegd in een regelmatig patroon met een tussenafstand van maximaal 15m.

De sleuven worden ingeplant volgens een variabele as, in functie van efficiënt grondverzet. Indien nodig worden dwarssleuven en kijkvensters aangelegd teneinde de onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden.

Tijdens het gevoerde onderzoek werd er 497m² van het terrein onderzocht door middel van proefsleuven, goed voor ca. 9,4% van het totale terrein.

Het noordelijke deel van het terrein grensde echter aan bestaande bebouwing waardoor een zone van 5m breed langs deze bebouwing als veiligheidsbuffer diende te worden gevrijwaard.

Tijdens aanvang van de graafwerken bleek een gedeelte van het terrein archeologisch gezien ontoegankelijk omwille van de nog aanwezige verharding en betonblokken. Deze verharding bevond zich grotendeels naast een bestaand gebouw en ter hoogte van een KLIP-leiding. Het sleuvenplan werd lokaal aangepast waar nodig, rekening houdend met deze ontoegankelijke zones.

Gezien de veiligheidsbuffer langs de bestaande bebouwing was slechts 4.972m2 beschikbaar voor archeologisch onderzoek. De aangelegde sleuven beslaan met 497m² 10% van het voor onderzoek beschikbare terrein.

Alle proefsleuven werden aangelegd in aanwezigheid van de veldwerkleider of projectleider met een 21-ton rupskraan met een platte graafbak van 2m breed.

Auteurs: De Brant, Raphaël
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DEBOUCK Y. & DE BRANT R. 2022: Biezenstraat (Middelkerke, West-Vlaanderen): Nota vooronderzoek met ingreep in de bodem - Deel 1: Verslag van Resultaten, Ruben Willaert nv, Sint-Michiels-Brugge, 39.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefsleuvenonderzoek Biezenstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.