Gebeurtenis

Verkennend archeologisch booronderzoek Kruisabelestraat

verkennend archeologisch booronderzoek
ID
1076801
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076801

Beschrijving

Uit het landschappelijk booronderzoek bleek dat dat in het westelijk deel van het terrein voor grondverbetering nog goed bewaarde resten van steentijd artefactensites in situ kunnen worden verwacht. Daar zijn op 29 maart 2022  verkennende archeologische boringen uitgevoerd. Ten noorden raakt de onderzoekzone aan een gracht. Het noordoostelijk deel is begroeid met weidegras. In het uiterst westelijk deel waar in juni 2021 bij het uitvoeren van het landschappelijk booronderzoek nog aardappelgewassen groeiden is de akkerteelt vervangen door nieuw ingezaaid gras.

De boringen werden ingeplant en uitgezet volgens een verspringend driehoeksgrid van ca. 10 meter bij 12 meter in de geadviseerde zone. De boringen – in totaal 19 boorlocaties – werden gezet met een edelmanboor met een diameter van 12cm, en dit tot gemiddeld 20 à 30cm diep in de C-horizont. Er werd telkens minimum 20cm bodemmateriaal ingezameld uit het relevante archeologische niveau, tenzij minder dik aanwezig.

Alle 38 stalen, waarvan 12 uit de B-horizont, 7 uit de Ap-horizont en 19 uit de top van het moedermateriaal (C-horizont), werden gezeefd.

Auteurs: De Jaeger, Chantal
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Bronnen

Bron: DE JAEGER C. et al. 2022: Archeologisch vooronderzoek ter hoogte van de Kruisabelestraat te Heuvelland (Prov. WestVlaanderen). ABO archeologische rapporten 1918. Gent.
Type: nota (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Wordt opgevolgd door

Proefsleuvenonderzoek Kruisabelestraat

Kruisabelestraat (Heuvelland)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Kruisabelestraat (Heuvelland)
Bij het proefsleuvenonderzoek zijn er geen relevante archeologische sporen en/of vondsten aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verkennend archeologisch booronderzoek Kruisabelestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076801 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.