Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Cadix

archeologische opgravingen, vlakdekkende opgravingen
ID
1076882
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076882

Beschrijving

In het kader van een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor de renovatie van het Huis Cadix te Mechelen, werd een vlakdekkende opgraving uitgevoerd ter hoogte van de Frederik de Merodestraat 41-43. De oppervlakte van het projectgebied bedroeg circa 2100m². In totaal werden 15 werkputten archeologisch begeleid, waarbij 40cm moest afgegraven worden. Hierbij werden vanaf dit niveau ook nog de uitgravingen voor de riolering (tot 70cm -mv) begeleid samen met de uitgravingen van de twee liftputten (tot 120cm -mv) en een collector op de binnenkoer (tot 100cm -mv). Deze laatste was niet voorzien maar werd mee opgenomen in de archeologische opgraving gezien de geplande verstoring.
Ondanks de in diepte beperkte archeologische werfbegeleiding konden toch enkele voorlopige inzichten bekomen worden wat betreft de occupatiegeschiedenis van het pand.

Auteurs: Vanhoutte, Christof
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: Vanhoutte Ch. 2022: Archeologische opgraving Eindverslag Mechelen - Frederik de Merodestraat 41-43 (prov. Antwerpen), Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Proefputtenonderzoek Cadix

Frederik de Merodestraat 37-41 (Mechelen)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Frederik de Merodestraat 41-43 (Mechelen)
Naar aanleiding van de renovatie van het Huis Cadix te Mechelen werd een vlakdekkende opgraving uitgevoerd, die sporen vanaf de 15de-16de eeuw aan het licht bracht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Cadix [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076882 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.