Gebeurtenis

Toevalsvondst Ganzenplein

in-situbehoud, muurwerkarcheologie, literatuurstudie, archiefonderzoek, bouwarcheologisch onderzoek, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1076888
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076888

Beschrijving

Op donderdag 19 april 2018 voerde het agentschap Onroerend Erfgoed het terreinonderzoek uit. Betrokkenen waren Sofie Vanhoutte (veldwerkleider, onderzoeker archeologie OE), Franky Wyffels (veldtechnicus OE), Johan Van Laecke (landmeter-expert OE), en Regi Poppe en Jurgen Vandewalle, beiden technisch assistenten van Raakvlak. Dhr. Ernest Vandevyvere, specialist in de geschiedenis van de Brugse watervoorziening, was gecontacteerd door Raakvlak en kwam diezelfde dag ter plaatse. Verder waren er bij het terreinonderzoek geen externen betrokken in het kader van wetenschappelijke advisering.

Gezien het hier een toevalsvondst betreft, was er geen sprake van een vooraf bepaalde strategie. Over een oppervlakte van ruim 37 m2 werd het terrein onderzocht. De waterput zal vol water en werd maximaal leeggepompt voor verder onderzoek. De aangesneden bakstenen koepel van de waterput werd manueel volledig vrijgelegd en opgeschoond en de omliggende zone binnen de werkput werd onderzocht op de aanwezigheid van structuren. Zo kwam nog een bakstenen riolering aan het licht. De werkput werd verder volledig afgezocht met een metaaldetector.

Alles werd digitaal en gegeorefereerd opgemeten en geregistreerd. De waterput werd aan het oppervlak ook handmatig geregistreerd op 1:50. Het digitaal inmeten gebeurde met een Robotic Total Station (RTS) en GPS-RTK toestel in Lambert 72. De hoogtes werden geregistreerd in TAW (Tweede Algemene Waterpassing) met minimum GPS nauwkeurigheid. De binnenzijde/doorsnede werd manueel geregistreerd op 1:20; dit plan werd later digitaal omgezet. De waterput werd zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde omstandig gefotografeerd, de buitenzijde ook via 3D-fotografie.

Bron: Vanhoutte S. 2023: Brugge - Ganzenplein. Een blik op de laatmiddeleeuwse waterbevoorrading. Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten Onroerend Erfgoed 254, Brussel.
Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/267
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: VANHOUTTE S. 2023: Brugge - Ganzenplein. Een blik op de laatmiddeleeuwse waterbevoorrading. Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten Onroerend Erfgoed 254, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Ganzenplein (Brugge)
Bij de heraanleg van het plein kwam een grote waterput met bakstenen koepel aan het licht.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Ganzenplein [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.