Gebeurtenis

Toevalsvondst Zonnebekestraat 82

materiaalstudie, fysisch-antropologisch onderzoek, metaaldetectie, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, toevalsvondsten
ID
1076890
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076890

Beschrijving

Een erkend metaaldetectorist ontdekte fragmentair menselijk botmateriaal, in associatie met een schop uit de Eerste Wereldoorlog. De metaaldetectorist verwittigde de eigenaar, die op zijn beurt de politie op de hoogte bracht. Na een plaatsbezoek informeerde de politie het agentschap Onroerend Erfgoed over de vondst. Onmiddellijk werd de toevalsvondstprocedure in gang gezet. Het terreinonderzoek werd op woensdag 10 en donderdag 11 januari 2023 uitgevoerd door Ruben Willaert nv binnen de context van de 'raamovereenkomst toevalsvondsten met WOI-gesneuvelden'. Het archeologisch team met een fysisch-antropoloog onderzocht de vindplaats in detail en borg de menselijke resten en de bijvondsten.

Auteurs: Verdegem, Simon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/18871
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: VERDEGEM S., DEBOUCK Y., DE BRANT R., PIJPELINK A. & STICHELBAUT B. 2023: Vermist in de Ypres Salient. Toevalsvondst langs de Zonnebekestraat in Langemark-Poelkapelle (W.-Vl.). Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 292, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Zonnebekestraat 82 (Langemark-Poelkapelle)
De melding van de vondst door een hobby-metaaldetectorist van fragmentair menselijk botmateriaal in associatie met oorlogsresten leidde tot het onderzoek en de berging van twee Duitse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Zonnebekestraat 82 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076890 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.