Het onderzoek werd uitgevoerd van maandag 14 maart 2022 tot en met 21 maart 2022 in goede weersomstandigheden. De opmetingen werden uitgevoerd met een eigen GPS toestel door de aanwezige archeologen.
Het vlak werd aangelegd door een 21-tons kraan met een gladde, platte graafbak. Het vlak, de sporen en de hoogtes werden ingemeten met een GPS-toestel van het merk Geomax door de aanwezigeveldarcheologen. De foto’s werden genomen met een camera van het merk Nikon Coolpix W300.
Metaaldetectie werd uitgevoerd met een motion detector van het merk XP Deus met 21cm zoekschijf.
Er werd niet afgeweken van het programma van maatregelen bij de nota van het proefsleuvenonderzoek.
Er werd geen selectie doorgevoerd betreffende de inzameling van vondstmateriaal. Alle aangetroffen vondsten werden ingezameld en voorzien van een vondstenkaartje.
Tijdens de opgraving werden verschillende staalnames uitgevoerd. De staalname gebeurde om de vooropgestelde onderzoeksvragen te beantwoorden, maar was afhankelijk van de aangetroffen sporen en structuren en de mogelijkheid tot het nemen van een zinvol staal. Van elke structuur werden indien mogelijk één of meerdere houtskoolstalen ingezameld. De houtskoolmonsters werden handmatig genomen bij het uithalen van de sporen. Hierbij werd gelet dat enkel zuiver materiaal, dat zich in de originele opvulling van het spoor bevond en niet in een secundaire positie of een mollengang, werd ingezameld. Van enkele paalsporen werden daarnaast ook grondstalen ingezameld voor macrorestenonderzoek.
Van S12 werden 3 pollenstalen in combinatie met grondstalen genomen voor macrobotanisconderzoek. De grondstalen van de gracht kunnen mogelijk gebruikt worden voor onderzoek naar macroresten in combinatie met onderzoek naar het plaatselijke en regionale landschap door middel van pollenonderzoek. Dergelijk onderzoek kan inzicht bieden in het gebruik en de teelt van gewassen door de mens op en nabij de site. Daarnaast kan het onderzoek mogelijk informatie verschaffen over de voedseleconomie van de bewoners van de site.
Auteurs: Acke, Bert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bron: Acke B., M. Bracke, P. Fonteyn & G. Wyns 2022: Eindverslag Puurs Loutersveld, Moerbeke-waas.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum: