Gebeurtenis

Toevalsvondst Gelijkheidstraat-Brederodestraat

metaaldetectie, houtonderzoek, archeologische opgravingen, toevalsvondsten
ID
1076928
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076928

Beschrijving

Tijdens de graafwerken van een kelder en garages voor een nieuw appartementsblok in de Gelijkheidstraat 3 en de Brederodestraat 101 werden bakstenen constructies aangetroffen die gefundeerd waren op een houten fundering. De graafwerken waren bij het melden van de toevalsvondst volop bezig maar door goede afspraken met de aannemer kon er eerst gewerkt worden in werkput 1 zodat de graafwerken in werkput 2 konden worden voortgezet. Na het beëindigen van de opgravingswerken in werkput 1 kon de aannemer daar zijn werkzaamheden verderzetten. Op die wijze stoorden de archeologen de graaf- en bouwwerken niet.
De aannemer stelde eveneens een graafmachine ter beschikking om bijkomende graafwerken rond de funderingswerken uit te voeren zodat de archeologen vlotter en sneller konden verder gaan met het documenteren van de constructies.

De opgravingstrategie bestond erin de aanwezige resten zo goed mogelijk zichtbaar te maken zodat deze konden onderzocht en beschreven worden. Gezien de omstandigheden werden alleen de constructies voor- en bovenaan opgeschoond. Voor de achterzijde - de zijde van de steunberen van de constructie - werden drie plaatsen gekozen om op te schonen om een beter zicht te krijgen op de opbouw van de houten fundering onder de bewaarde steunberen. Op vier geselecteerde plaatsen kon een profiel worden gedocumenteerd. De funderingsrestanten konden niet worden bewaard in situ en brak men volledig af na het beëindigen van de opgraving.

Auteurs: In 't Ven, Ingrid; Vynckier, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/5662
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:

Bron: Vynckier G., Celis D., Haneca K., Minsaer K. & Van Laecke J. 2022: Restanten van lunet Sint-Laureis in de Gelijkheidstraat-Brederodestraat te Antwerpen. Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed nr. 239, Brussel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Gelijkheidstraat (Antwerpen)
Lunet van Laureis van de Nederlandse omwalling van Antwerpen uit 1818-1828


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toevalsvondst Gelijkheidstraat-Brederodestraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076928 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.