Gebeurtenis

Archeologische opgravingen Heirstraat 455

houtonderzoek, radiokoolstofdatering, vlakdekkende opgravingen, archeologische opgravingen
ID
1076929
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076929

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van een nieuw appartementsblok werden archeologische opgravingen uitgevoerd aan de Heirstraat 455 in Opgrimbie (Maasmechelen). Het volledige plangebied werd onderzocht in drie werkputten. Vlak 1 werd aangelegd in de C-horizont op een diepte van gemiddeld 1m onder het maaiveld. Lokaal werd een tweede vlak aangelegd (circa 165,8m2). In werkput 3 is dit gebeurd bij het verdiepen van enkele sporen, in het noordwesten van werkputten 1 en 3 werd een tweede niveau aangelegd. De totale aangelegde oppervlakte van vlak 1 bedroeg 2.200m2. Dit was circa 168m2 minder dan het plangebied van 2.368m2. Het verschil in oppervlakte was te wijten aan de marges langs de straatzijdes en langs de aanpalende bebouwing.

 

Auteurs: Van Kerkhoven, Inne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: Van Kerkhoven I. 2022: Nieuwe Tijd waterputten en een Late IJzertijd greppel. Een archeologische opgraving aan de Heirstraat te Opgrimbie, gemeente Maasmechelen, VEC Rapport 147, Geel.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Vooronderzoek Heirstraat 453

Heirstraat 453 (Maasmechelen)


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Heirstraat 455 (Maasmechelen)
Tijdens de vlakdekkende opgraving aan de Heirstraat in Opgrimbie werden sporen aangetroffen uit de late ijzertijd, volle middeleeuwen, late middeleeuwen en nieuwe tijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologische opgravingen Heirstraat 455 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076929 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.