Gebeurtenis

Vooronderzoek Kloosterhoeve

metaaldetectie, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling
ID
1076977
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076977

Beschrijving

Dit onderzoek kadert in de vergunningsaanvraag betreffende een tweede fase van een ruimer project. Dit project omhelst de herbestemming van de beschermde kloosterhoeve te Wevelgem Lauwestraat. Binnen het gebouwenbestand werd een complexe verticale stratigrafie verwacht met het
voorkomen van puinpakketten, funderingen, vloeren,… Bijgevolg werd geopteerd voor een vooronderzoek met ingreep in de bodem door middel van proefputten. Buiten het gebouwenbestand werd geen complexe verticale stratigrafie verwacht en werd geopteerd voor proefsleuven, behalve aan de noordzijde tussen de walgracht en het gebouw waar het door de aanwezigheid van beschermde bomen praktisch onmogelijk is om sleuven aan te leggen. Hier werd dan ook gekozen voor proefputten (4 & 6). Alle proefputten (2, 3 ,4, 5 ,6, 7 & 8) meten 2m x 2m. De westelijke proefsleuf (1) 2m x 13m, de noordoostelijke sleuf (9) 2m x 9m en de zuidoostelijke sleuf (10) 2m x 7m. De sleuven werden aangelegd met een kraan van 5-ton en de putten met een kraan van 1-ton. De werkputten werden na het einde van het veldwerk machinaal gedicht. De werkputten werden op het terrein uitgezet aan de hand van een Robotical Total Station (RTS). Iedere put of sleuf werd vervolgens laagsgewijs aangelegd tot op de verstoringsdiepte van de werkzaamheden. Elk vlak werd gecontroleerd met behulp van een metaaldetector.

Van het oorspronkelijk puttenplan werd tijdens het archeologisch vooronderzoek afgeweken omwille van 3 verschillende redenen. Ten eerste om veiligheidsredenen. Het dak en de plafonds van de stallen waren instabiel of soms al deels ingestort. Ten tweede door de aanwezigheid van mestkelders die onder een groot deel van de stallen aanwezig waren. Ook door ruimtebeperking en de aanwezigheid van bijvoorbeeld een aantal beschermde bomen moest afgeweken worden van het puttenplan. De locatie van de proefputten werden bijgevolg aangepast in samenspraak met een erfgoedconsulente.

Auteurs: Polfliet, Bruno
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Bronnen

Bron: Polfiet B., F. Slabbinck en E. Vandewalle. 2022: Lauwestraat (Wevelgem, West-Vlaanderen) Eindverslag, Sint-Michiels-Brugge
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Lauwestraat 168 (Wevelgem)
Het archeologisch onderzoek bestond uit een vooronderzoek met ingreep in de bodem en een opgraving. Dit onderzoek kadert in de vergunningsaanvraag betreffende een tweede fase van een ruimer project. Dit project omhelst de herbestemming van de beschermde kloosterhoeve te Wevelgem Lauwestraat.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooronderzoek Kloosterhoeve [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076977 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.