Gebeurtenis

Werfbegeleiding Oude Leielaan

controle van werken
ID
1076998
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076998

Beschrijving

In het kader van een geplande aanvraag voor een omgevingsvergunning met stedenbouwkundige handelingen te Menen Blekerijvesting en de Oude Leielaan voerde een archeologisch team van Monument Vandekerckhove NV van 11 januari 2022 tot 22 februari 2022 een archeologische werfbegeleiding uit. Het volledige terrein kon zoals voorzien worden onderzocht. Enkel bij werkput 4 kon om veiligheidsredenen niet alles correct onderzocht worden. De put was te diep en liep direct onder water. Er werd een metalen caisson geplaatst om te voorkomen dat de sleufwanden zouden inkalven. Door het plaatsen van deze beschoeiing was het niet mogelijk om de houten beschoeiingspalen in de noordwand van de werkput te bestuderen. Voor aanvang werd een werkputtenplan opgesteld. Dit verdeelde het plangebied in vijf werkputten die achtereenvolgens werden onderzocht. Deze afzonderlijke werkputten hebben variërende afmetingen naar gelang de geplande grondwerken. De grond werd steeds naast de werkput gestockeerd en het puin werd afgevoerd. De werkputten werden ingepland naar gelang de geplande grondwerken. Hierdoor hebben de werkputten variërende groottes en dieptes. Voor de aanleg van de verschillende werkputten werd gebruik gemaakt van een rupskraan met een vlakke graafbak van 1,8m breed. Het graafwerk is zo uitgevoerd dat de bovenste puinlagen onder de verharding gescheiden bleef van de onderliggende horizonten. 

Auteurs: Verhaevert, Kylian
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: VERHAEVERT K. en VANHOUTTE C. 2022: Archeologische werfbegeleiding Menen Oude-Leielaan (prov. WestVlaanderen). Archeologierapport, Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding Oude Leielaan [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1076998 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.