Gebeurtenis

Opgraving Industriestraat 38

archeologische opgravingen, radiokoolstofdatering
ID
1077013
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077013

Beschrijving

Het veldwerk vond plaats tussen 20 december 2021 en 7 februari 2022. Voor aanvang werd een werkputtenplan opgesteld. Dit verdeelde het plangebied in vier werkputten (WP 1-4) die achtereenvolgens werden onderzocht. Deze afzonderlijke werkputten hebben een breedte van ca. 20m. Via deze indeling kan de afgegraven grond steeds makkelijk langs de werkput gestockeerd worden en is er een voldoende ruim beeld van de aangetroffen sporen. Voor de aanleg van de verschillende werkputten werd gebruik gemaakt van een rupskraan met een vlakke graafbak van 1,8m breed. Het graafwerk is zo uitgevoerd dat de teelaarde gescheiden bleef van de onderliggende horizonten. De afgegraven grond werd (indien mogelijk) gestockeerd op beide flanken langs de werkput. Het volledige terrein kon zoals voorzien worden opgegraven met uitzondering van een smalle strook in het zuidwesten van het plangebied. Daar was een recente fundering aanwezig met een collector voor afvalwater. Ook werd een veiligheidsmarge in acht gehouden met de muur van de nog bestaande bebouwing in het zuiden van het plangebied. Verder werd op een bulkstaal ook een C14-datering uitgevoerd. 

Auteurs: Derweduwen, Natascha
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: DERWEDUWEN N. 2022: Archeologische opgraving Ichtegem Industriestraat (prov. West-Vlaanderen). Verslag van resultaten eindverslag, Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Industriestraat 38 (Ichtegem)
Naar aanleiding van een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor percelen aan de Industriestraat in Ichtegem waarbij de totale oppervlakte van de ingreep in de bodem 5000m2 of meer beslaat, voerde een archeologisch team van Monument Vandekerckhove nv van 20 december 2021 tot 7 februari 2022 een archeologische opgraving uit.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Industriestraat 38 [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077013 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.