Gebeurtenis

Opgraving Rodenbachsite

metaaldetectie, radiokoolstofdatering, archeologische opgravingen
ID
1077019
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077019

Beschrijving

In totaal werd ca. 6.30ha archeologisch vlakdekkend onderzocht. Het plangebied- werd hierbij onderverdeeld in zone noord (onderzoekszones 5 en 6), zone zuid (onderzoekszones 2, 3 en 4) en zone ontsluiting (onderzoekszone 1). In totaal gaat het om twee grote kernzones van ca. 25800m² en ca. 25100m² en 4 kleinere zones van elk ca. 2500m². Verspreid over de onderzoekszones werden in totaal 40 werkputten aangelegd van ca. 20m breed in functie van grondstockage. Op maandag 21 oktober 2019 werd gestart met het afgraven van zone Noord (onderzoekszone 5). Op 12 november 2019 werd eveneens gestart met de zone Zuid, onderzoekszone 2. Deze liepen gelijktijdig verder waarbij de werkputten alternerend werden onderzocht. Aansluitend werd dan de zone Ontsluiting (onderzoekszone 1) archeologisch onderzocht. Omwille van de hoge grondwatertafel werden de werken enkele weken gestaakt (9 januari 2020 tot en met 4 mei 2020). Bij de heropstart volgden de kleinere onderzoekszones 3, 4 en 6. Tijdens het archeologisch onderzoek werden de bomen in zone Noord gerooid tot het maaiveld en indien nodig werden de stronken verwijderd onder archeologische begeleiding. In zone Zuid bleven enkele bomen gespaard omdat zich in de directe nabijheid geen sporenconcentratie bevond die het verwijderen van de bomen zou verantwoorden. De dienstweg en recente afwateringsgrachten bleven intact tijdens de opgraving en werden benut als afwatering/drainagesysteem voor het plangebied. Voor het afgraven werd gebruik gemaakt van twee rupskranen met een platte graafbak van 1m80 breed. De bodem werd afgegraven tot op het archeologisch relevante niveau, waar de sporen zichtbaar werden. Dit gebeurde steeds onder begeleiding van de leidinggevende archeoloog om te verzekeren dat de juiste diepte werd bekomen. Van paalkuilen die houtskool leken te bevatten in de vulling en die leken te behoren tot een structuur werden gerichte bulkstalen genomen met het oog op C14-analyses. Eveneens enkele andere structuren zoals crematiegraven, waterkuilen en waterputten werden op dergelijke manier bemonsterd en gebruikt voor een C14- datering.

Auteurs: Derweduwen, Natascha
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Bronnen

Bron: DERWEDUWEN, N. en VANHOUTTE, C. 2022: Archeologische opgraving Oostkamp Rodenbachsite (prov. WestVlaanderen). Verslag van resultaten, Ingelmunster.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Rodenbachsite [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1077019 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.